Hakaneulasta on moneksi – Lähihoitajien parhaat niksit

Kikkakolmoset ja vinkkiviitoset ovat arjen viisautta, jotka saavat hommat luistamaan. Käsillä oleva pulma ratkeaa, työ luistaa ja turhautuminen vähenee siksi koska siinä on niksi.

Niksit on monet, sanoi lähihoitaja, kun kännykkää, muistivihkoa, kynää, nenäliinaa, avaimia, ammattitaitoaan ja motivaatiotaan mukanaan kuljetti. Kuvitus: Robert Ottosson

Teksti Saija Kivimäki

Tuplaajalle taukoja

Ympärivuorokautisessa hoivapaikassa pidämme tuplavuoron tekijää kuin kukkaa kämmenellä. Hänelle annetaan enemmän taukoja, jos vain on mahdollista.

Leena

Ota pilli avuksi

Tämä on ehkä enemmän vinkki asiakkaalle kuin hoitajalle, mutta pilli on kätevä apuväline. Jos kädet tärisevät tai koordinaatio ei pelaa, vanhuuden tai vaikkapa vammaisuuden takia, mitä tahansa juomaa voi juoda pillillä, myös kahvia tai teetä.

Koistinen

Anna sen soida

Muistisairaan kadoksissa olevan huomion voi tavoittaa musiikilla.

Sari

Musiikin tahtiin

Iloinen, reipas musiikki tuo puhtia omaan päivään mutta voi piristää myös asiakkaita.

Pepe

Valvoja virkeänä

Yövuorossa kaikenlainen touhuaminen pitää virkeänä, esimerkiksi siivoaminen. Samalla voi kuunnella radiota ja fiilistellä hyvien biisien tahdissa.

Hilla

Hakaneulasta on moneksi

Avainkaulanauha kannattaa kiinnittää hakaneulalla taskuun kiinni, ettei se kumarrellessa tipu esimerkiksi vessan lattialle. Yöks. SuPerin lyhennettävät jousinauhat on parhaat tähän tarkoitukseen!

Lyyrinen

Mitä pussukasta löytyy?

Olen töissä päiväkodissa ja kuljetan kännykkää itse tekemässäni pienessä pussukassa. Siinä kulkeutuvat nenäliinapaketti, pieni muistivihko ja kynä. Talvipussukka on virkattu villalangasta, kesäpussukka ommeltu kankaasta.

Taina

Muistin tueksi

Itselleni paras niksi on pieni, ohut mutta tärkeä ruutuvihko taskussa. Siihen saa kirjoitettua kaikki tärkeät ja uudet asiat muistiin, toimenpiteet, avustukset, instrumentit ja niin edelleen. Harvemmin tarvittavat tiedot on helppo luntata vihkosta. Tärkeät puhelinnumerot ja näytteiden tilausnumerot saa pikavauhtia kaivettua esiin vihkosta.

Ritva

Nipistä!

Minulla on lyhyt muisti ja se herpaantuu herkästi asiakkaan kanssa rupatellessa. Niinpä olen keksinyt muistilaastaria laittaessani nipistää tai raapaista itsessäni sitä kohtaa, johon muistilaastari seuraavaksi laitetaan. Tämän jälkeen muistan, vaikka menisi hetki ennen kuin laitan laastarin paikalleen.

Mari

Vettä ja virkistävää ilmaa

Valmistaudun yövuoroon nukkumalla hieman ennen vuoron alkua, mutta aina se ei onnistu. Pyrin kuitenkin lepäämään ja pitämään silmiäni kiinni, vaikken nukkuisikaan. Yövuorossa on tullut tavaksi virkistävän kivennäisveden juominen ja parvekkeella tauolla raittiin ilman nauttiminen.

Auli

Valot päälle

Aivoja voi hämätä pysymään yövuorossa pirteänä käytävän täydellä valaisuksella. Kun potilashuoneiden ovet ovat kiinni, hekään eivät tästä häiriinny. Kamalaa on, jos yökkökaveri haluaa himmentää valot. Omatkin aivot siirtyvät välittömästi lepotilaan.

Sari

Jalat ylös

Otan työkengät pois jaloista ja nosta jalat tuolin päälle. Muutamakin minuutta auttaa, jos jaloissa alkaa tuntua väsymys. Juominen pitää aineenvaihdunnan liikkeellä. Välillä joudun turvautumaan energiajuomiin. Myös proteiinirahka auttaa mielestäni pysymään virkeänä. Kahvi puolestaan on huono piristäjä, vaikka toisin luullaan.

Satu

Sinua voisi kiinnostaa myös

Saattohoidon ABC kotihoitoon – Yhä useampi ihminen haluaa kuolla kotona

Lähihoitaja Sari Simpanen: ”Työ urologian poliklinikalla vaatii hienotunteisuutta”

Hoitotyössä voi syntyä trauma – Traumatisoitunut tarvitsee kuuntelijan