Tilava hissi vie Leppävaaran palvelukeskuksen aulasta suoraan keskelle viidennen kerroksen mölkky-ottelua. Pelaajat pyörätuoleineen ja rollaattoreineen ovat pitkäaikaishoidon asukkaita ja ohjaajat Espoon kaupungin kesätyöntekijöitä. Yksikön puuhakkaan viikko-ohjelman on laatinut superilainen lähihoitaja Henna Nousu. Hän on suorittanut kuntouksen koulutusohjelman ja on tyytyväinen siihen, että saa työssään käyttää monipuolisesti taitojaan.
– Asukkaat ovat ihania, eikä mikään päivä ole samanlainen.
Vaikka talon alakerta kuntosaleineen ja ravintoloineen on lähellä, on viriketoimintaa tarjolla myös asukkaiden omissa kerroksissa ja tarvittaessa jopa omassa huoneessa. Uudehkossa rakennuksessa asuu niin kotihoidon kuin tehostetun – ja tuetun palveluasumisen asiakkaita. Talossa saa asua elämän loppuun saakka. Asukkaat pääsevät halutessaan kuntosalille, saunaan, terassille, pihalle sekä läheiseen puistoon ja Sellon kauppakeskukseen.
Yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden ja vapaaehtoisten kanssa
Senioreille on tarjolla jumppaa, askartelua, pelejä, musiikkia, kirjallisuutta ja paljon muuta. Palveluohjaaja Pia Kalliokoski ja kaksi kollegaa alemmissa kerroksissa koordinoivat vapaaehtoistoimintaa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa.
– Tänä keväänä meillä kävi jopa Kansallisooppera, Pia Kalliokoski iloitsee.
Taustalla on Espoon kaupungin kunnianhimoinen kulttuuriohjelma, josta on mahdollista poimia erilaisia vierailevia esityksiä myös ikääntyneiden iloksi. Alan ammattilaisten lisäksi talossa vierailee muun muassa opiskelijoita esimerkiksi musiikkiopistolta ja ammattikoulu Omniasta sekä vapaaehtoistyössä pistäytyviä työntekijöitä lähialueen yrityksistä.
Vapaaehtoisten tekemä työ on talon toiminnassa merkittävässä roolissa ja mukaan halutaan aina uusia tekijöitä, yksityisiä tai yhteisöjä. Varsinkin erilaisten teemaviikkojen ja -päivien toteutukseen pyydetään mukaan yhdistyksiä. Esimerkiksi veteraanienpäivänä paikalla vieraili nuorta väkeä armeijasta.
– Toimintaa suunnitellaan yhdessä asukkaiden kanssa. Meillä on asukasfoorumi kerran kuussa ja omaisten ilta vuosittain. Nyt suunnittelemme luentojen järjestämistä asukkaille ja omaisille, Pia Kalliokoski kertoo.
Toiveina on täytetty viime aikoina muun muassa vierailu Hietaniemen hautausmaalle. Viriketoiminnan ohjaaja Henna Nousu on työskennellyt yksikössä vuoden alusta alkaen. Se on mahdollistanut kokopäiväisen paneutumisen viriketoimintaan.
Osaltaan monipuolista tekemistä mahdollistaa yhteistyö Espoon työvoimapalveluiden kanssa. Työkokeiluun voi tulla monenlaiseen toimeen. Myös maahanmuuttajat pääsevät hoivakotiin oppimaan suomen kieltä ja alansa sanastoa.
Jatkuvasti kehittyvää toimintaa
Henna Nousulle ja Pia Kalliokoskelle on selvää, että hoitotyö on ihmisläheistä työtä. Se ei tarkoita sitä, etteikö tekniikasta olisi hyötyä ja huvia. Erityisesti Pepper-robotti huvitti asukkaita. Vaan olisiko hänestä hoitotyöhön? Ainakin erilaiset sähköavusteiset liikuntavälineet laajentaisivat monen asukkaan elinpiiriä.
Leppävaaraan rakennettu talo on suunniteltu esteettömäksi ja viihtyisäksi. Useat terassit ja aidattu muistipiha mahdollistavat turvallisen ulkoilun. Jokaisessa huoneessa on ikkuna lattiasta kattoon. Muistisairaan asukkaan ranneke voidaan ohjelmoida estämään poistumisen kerroksesta. Toimivaa taloon käyty tutustumassa Aasiasta asti.
Talossa on asukkaita, joiden ensikosketus paikkaan on alakerran karaokesta. Seuraavaksi he voivat muuttaa asumaan kerrosta ylemmäs ja viimeiseksi kodiksi jää ylimpien kerrosten ympärivuorokautisen hoivan yksikkö. Näin elämän loppuvaiheessa pysyy moni asia ennallaan ja henkilökunta on tuttua. Palveluohjaaja Pia Kalliokoski opiskelee oppisopimuksella saattohoitoa. Hän pitää tärkeänä sitä, että jokainen voi elää omannäköistään elämää loppuun saakka.
− Toiveena on hyvä elämä. Asukkaat ovat ykkösjuttu, Pia Kalliokoski sanoo.
− Pitää olla aikaa huomioida yksilölliset tarpeet, Henna Nousu toteaa.
Lisätietoja: