Unien taikaa

Yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Sirkka-Liisa Kivelä kehottaa vanhuksia katselemaan nuoruutta myönteisesti käsitteleviä elokuvia.

Vanheneminen on matka itsensä löytämiseen ja uudenlaiseen luovuuteen. Kuva Mostphotos

Teksti Sirkka-Liisa Kivelä

Kitaransoittoa harrastava ystäväni käy vanhusten palvelutaloissa soittamassa ja laulamassa. Hän nauttii musiikin aikaan saamasta vanhusten ilosta. Laulujen sanoja löytävät puhekyvyttömät ja nuoruuttaan muistelevat puhekykyiset iäkkäät viehättävät häntä. Ystäväni ja iäkkäät kohtaavat toisensa vuosikymmeniä sitten muodissa olleen musiikin kautta.

Työntekijöinä näemme retro- ja vintagemusiikin tuovan iloa vanhuksille. Musiikin myönteiset vaikutukset vanhusten hyvinvointiin ja kuntoutumiseen on dokumentoitu monissa tutkimuksissa. Musiikin harrastajien vapaaehtoiset vierailut vanhuspalveluyksiköissä ja kotihoidossa olevien iäkkäiden luona ovat vanhusten hoidon aarreaitta.

Viime aikoina olen lukenut tutkijoiden ja iäkkäitä hoitavien psykologien tulkintoja vanhenemisen psyykkisistä ulottuvuuksista. Psykoanalyyttisen koulukunnan edustajat ovat vihdoin kiinnostuneet vanhoista ihmisistä. Heidän nykyiset käsityksensä ovat aivan toisenlaisia kuin 90-luvulla, jolloin tein iäkkäiden depressioita käsitteleviä epidemiologisia tutkimuksia.

Yli 85-vuotiaiden määrä on kasvanut länsimaissa, eivätkä kaikki ihmiset vanhene tasapainoisesti. Satavuotiaskin saattaa kärsiä psyykkisestä häiriöstä. Iäkkäiden psyykkisiin ongelmiin ei enää liitetä samanlaista negatiivista leimaa kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Vanhatkin hakeutuvat tutkimuksiin ja hoitoon.

Mainos

Elokuvien katselemisen vaikutukset kuuluvat mielenkiintoisimpiin lukemiini tutkimuksiin. Nuorten elämästä ja rakkaudesta myönteisesti kertova elokuva saattaa nostaa iäkkään mieleen oman nuoruuden tapahtumia niin voimakkaasti, että nuoruusmuistot ja oman elämän psykologinen käsitteleminen heijastuvat uniin. Samoin voi käydä, jos iäkäs katsoo nuoruudessaan näkemänsä nuoruutta käsittelevän elokuvan. Oman nuoruuden mielimusiikin kuuntelemisella on samanlainen vaikutus. Näitä unikuvia pidetään myönteisinä vanhenemisen psykologisessa käsittelemisessä.

Elokuvien katselemisen vaikutuksia koskevat tutkimukset havahduttivat minut. Hankin DVD-laitteen ja ostin kirpputoreilta nuorten rakkautta kuvaavia levyjä. Eräänä iltana katsoin tällaisen elokuvan. Lienen katsellessani kokenut nuoruuteni rakkauden tunteita melko syvällisesti, vaikka tietoisesti pidin kokemattomien nuorten rakastumista ja elämää hupsuutena ja nauroin elokuvan tapahtumille.

Kahtena elokuvan katsomisen jälkeisenä yönä näin voimakkaita unia omasta nuoruudestani. Unikuviin herättyäni koin unen tuoneen esille piirteitäni, joita en ollut havainnut aikaisemmin. Ikään kuin elokuva ja unikuvat olisivat syventäneet itsetuntemustani. Kokemukseni viittaa psykoanalyytikkojen havaintojen todenperäisyyteen.

Psyykkinen vanheneminen on matka itsensä löytämiseen ja uudenlaiseen luovuuteen. Se on vapautumista rooleista ja siirtymistä sieluun, kuten psykologi Connie Zweig kirjoittaa. Matka alkaa pinnallisella oman elämän muistelemisella, josta siirrytään syvällisempään itsensä ja elämän ymmärtämiseen.

Nuoruutta myönteisesti käsittelevien elokuvien katselemista iltaisin on helppo järjestää kotona. Se on mukavaa puuhaa ikääntyville ja  iäkkäille. Vanhuspalveluiden piirissä se voi olla ryhmätoimintaa, johon liitetään yhteinen muisteleminen. Uskallan rohkaista katselemista myös kotihoidon piirissä oleville. Ylirasittuneet vanhustyöntekijätkin saattaisivat parantaa untaan nauttimalla positiivisesta elokuvasta ennen nukkumaan menoaan.

DVD-laite ei vaadi älypuhelinta, ja kasetteja saa ale-hinnalla kirpputoreilta. Televisiokin auttaa näyttämällä vanhoja suomalaisia elokuvia.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Luopumisen ja uuden löytämisen jatkumo

Halaus on konkreettinen rakkauden osoitus – Kosketuksella on taianomainen voima myös hoitotyössä

Myönteiset vanhenemisen käsitykset antavat voimaa elää ja ikääntyä