Pahin vihollinen mahdollisuuksiesi torppaamisessa olet sinä itse – Kyllä me lähihoitajat osaamme!

lähihoitaja osaaminen

Lähihoitajat ovat moniosaajia, joilta ei puutu paineensieto- tai organisointikykyä, toteaa Hanna Jokinen.

Teksti Hanna Jokinen

Ei ole mikään salaisuus, että selailen usein oman kuntani, tai oikeastaan missä vain noin sadan kilometrin säteellä olevia, avoimia työpaikkoja. Tykkään työstäni ja työyhteisöstäni, mutta koska jonkinlainen sisäinen palo vaatii ainaiseen liikkeeseen, niin välillä käy mielessä, että voisi sitä kai jotakin uuttakin kokeilla.

Erään paikan kuvaus pysäytti ajattelemaan. ”Olet hakemamme henkilö, jos sinulla on erinomainen paineensietokyky, taito organisoida tehtäviä sekä kyky hallita tehtävän ja työpäivän moninaiset haasteet myönteisellä asenteella. Työssäsi koet, että haluat luoda parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen jokaisessa kohtaamisessa.”

Tämä ilmoitus sekä kiehtoi että kauhistutti. Huomasin taas kerran, miten helposti sabotoin itseltäni kiinnostavia mahdollisuuksia luulemalla itseäni huonommaksi kuin olen. Uskon, etten ole ainoa hoitaja, joka näin kokee. Pahimmillaan alemmuudentunne johtaa siihen, että jättää hakematta unelmiensa työpaikkaa, ei uskalla lähteä vaikuttamaan asioihin esimerkiksi liiton vaaleissa tai jättää pyrkimättä siihen monta vuotta kutkuttaneeseen opinahjoon.

Podin ystävälleni, että enhän minä omaa hyvää paineensietokykyä. Enhän minä osaa organisoida, enkä hallitse moninaisia haasteita. Ruikutan usein, kuinka olen niin tavallinen ja keskiverto kaikessa, enkä oikein missään tosi hyvä. Saati, että uskaltaisin ikinä ääneen sanoa olevani missään hyvä, hui kamala.

Liian usein koen, etten myöskään ole kovin uskottava. Ihan kohta kaikki muut huomaavat, kuinka jotenkin mystisesti huijaan osaavani ja pian jään kiinni suunnattomasta valheesta osaamiseni suhteen. Minähän olen niitä vähän höpsöjä tyyppejä, joilla jää hameenhelma sukkahousujen sisään tai vessapaperi kiinni kengänpohjaan, kun käyn julkisella paikalla vessassa.

Hyvää paineensietokykyä kuvaa se, kun painat 25 paikkaa kotihoidossa yhden työvuoron aikana ja jaksat kuitenkin olla empaattinen asiakkaalle.

Mietittyäni asiaa totesin, että kyllä me lähihoitajat osaamme. Meillä on kykyjä vaikka mihin! Hyvää paineensietokykyä kuvaa se, kun painat 25 paikkaa kotihoidossa yhden työvuoron aikana ja jaksat kuitenkin olla empaattinen asiakkaalle. Hyvää organisointia on se, kun pystyt pitämään koko lapsilauman kasassa päiväkodin metsäretkellä ilman että kukaan karkaa. Samalla niistät vähintään neljä pientä nenää ja keksit miten keskellä metsää iskenyt pissahätä hoidetaan. Usein normaali työpäivä saattaa tuntua kaikkine vaatimuksineen yhdeltä suurelta, moninaiselta haasteelta ja aina me kuitenkin sinne pukukopille hengissä kömmimme. Usein jaksamme vielä nauraakin työkaverin kanssa.

Älä jätä sitä työ- tai opiskelupaikkaa hakematta, sinä osaat ja pystyt kyllä.

Kirjoittaja on superilainen lähihoitaja Hattulasta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajan tärkein työväline on hän itse – se korostuu kaikessa, vaikka maailma ympärillä olisi sekaisin

Olenko huono hoitaja vai inhimillinen ihminen? Stressin jatkuessa viikosta toiseen luhistuu jokainen lopulta

Entä jos ei ole yhtään sankarillinen fiilis?