Lähihoitajaopiskelija – näillä ominaisuuksilla nappaat työssäoppimisen aikana parhaat arvosanat

lähihoitajaopiskelija työ

Hyvä lähihoitajaopiskelija on luottamuksen arvoinen ja hoitaa sopimansa vuorot, kirjoittaa lähihoitaja ja SuPer-lehden pakinoitsija Hanna Jokinen. Kuva: Ingimage

Teksti Hanna Jokinen

Kesä on kesätöiden ja keikkailun aikaa. Vakituisten hoitajien lomat pyörivät ja paljon uusia ihmisiä saapuu työyksiköihin. Osa heistä on töissä koko kesän, osa käy vain kääntymässä.

Vakituisen henkilöstön paineet kasvavat entisestään, kun osa porukasta lomailee ja kokonaisvastuu kasautuu yhä harvemmille. Hyvät sijaiset ovat silloin kullanarvoisia, mutta valitettavasti hoitoalalle päätyy myös henkilöitä, joiden motiiveja sopii ihmetellä. Toki sijaisten puolustukseksi on sanottava, että samanlaisia henkilöitä löytyy toisinaan myös vakkareiden joukosta.

Mikä sitten tekee hyvän sijaisen tai opiskelijan, joka syksyn ja työssäoppimisten alkaessa nappaa parhaat arvosanat?

Omatoimisuus. Kysy vuoron kulusta ja niistä toistuvista töistä, joihin meistä jokainen osaa tarttua. Pöydän kattamista, tiskiä, pyykkiä, roskia, hoidettavien kanssa seurustelua ja muuta omasta kodistakin tuttua hommaa löytyy kaikkialta. Kun tartut näihin itsenäisesti, ensin tietysti talon tavoista selvää ottaen, osoitat omatoimisuutesi. Samalla vakituisena työskentelevä hoitaja saa hieman huokaista.

Aktiivisuus. Ei kannata olla ensimmäisenä lyömässä ”pyllyä penkkiin” kahvihuoneessa, etenkään jos näkee kollegan vielä työskentelevän hiki hatussa. Kahvi- ja ruokatauko kuuluu kaikille, mutta somen selaaminen kahvihuoneessa toisten rehkiessä ei anna kovin hyvää kuvaa. Kysy aktiivisesti, mitä voisit vielä tehdä, jos omat hommasi ovat valmiit. Tämä pätee myös vakituisiin kollegoihin. Asiakkaiden parhaaksihan tätä hommaa tehdään! Jos sitten aikaa istuskeluun jää, muistathan että aina voit istua alas myös hoidettavien seuraan lukemaan, juttelemaan, muistelemaan.

Luotettavuus. Tule keikalle tai harjoitteluun ajoissa ja tunnollisesti. Juuri mikään ei ole kamalampaa kuin odottaa niska kylmässä hiessä vierasta hoitajaa yövuoroon ja todeta, ettei tämä tulekaan, eikä vastaa edes puhelimeen. Jos joudut hyvästä syystä perumaan keikan, tee se niin ajoissa kuin voit! Älä kuitenkaan shoppaile yksittäisiä vuoroja parhaan tarjouksen mukaan. Ole luottamuksen arvoinen ja hoida sopimasi vuorot.

Huumori. Hyvä asenne, huumori ja iloisuus tarttuu. Sillä pärjää pitkälle ja duunikin tuntuu hitusen kevyemmältä. Ole oma itsesi, hyvällä ja iloisella asenteella, niin todennäköisesti saat samanlaista asennetta myös itseäsi kohtaan.

Keneltäkään ei odoteta mitään yli-ihmisen kykyjä ensimmäisenä tai vielä kolmantenakaan päivänä vieraassa yksikössä, joten stressiä ei kannata ottaa. Pienillä asioilla voit kuitenkin osoittaa olevasi painosi arvoinen kultaa, etenkin jos hallitset myös hoitotyön perusteet. Tervetuloa meille!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajan tärkein työväline on hän itse – se korostuu kaikessa, vaikka maailma ympärillä olisi sekaisin

Olenko huono hoitaja vai inhimillinen ihminen? Stressin jatkuessa viikosta toiseen luhistuu jokainen lopulta

Entä jos ei ole yhtään sankarillinen fiilis?