Miksi valon lisääntyminen saa toiset piristymään ja toiset väsymään? – Viisi faktaa valosta

Valon lisääntyminen keväisin saa monet miettimään, miksi toinen täällä valon lapsi on ja toinen yötä rakastaa. Valolla on suuri merkitys ihmisen vireystilaan ja hyvinvointiin, mutta liiallisessa altistumisessa on myös riskinsä.

Auringonpaisteen lisääntyminen vaikuttaa ihmiseen monin tavoin. Kuva: Robert Ottosson

Teksti Saija Kivimäki

Miten auringonvalon lisääntyminen vaikuttaa ihmiseen?

Auringonvalo vaikuttaa ihmiseen ihon ja silmien kautta. Ultraviolettisäteily käynnistää ihon soluissa D-vitamiinin tuotannon, millä on monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Aivojen näkökeskuksen lisäksi valon säteily vaikuttaa koko kehon vireystilaan, hyvinvointiin ja suorituskykyyn.

Miksi valon lisääntyminen saa toiset väsymään ja masentumaan?

Auringonvaloon liittyvä mielialan nousun katsotaan johtuvan paitsi valosta myös lämmönsäteilystä. Keväällä vuorokauden valoisa aika pidentyy aikaisemmin ja nopeammin ennen kuin lämpötilat ulkona alkavat nousta. Tästä seuraa vuodenaikojen ristivetoa, joka sekoittaa ihmisen sisäistä kelloa.

Masennuksesta kärsivillä ihmisillä oireet saattavat pahentua valon määrän lisääntyessä, tai ainakin kontrasti energiaa ja intoa puhkuviin kanssaihmisiin on suurempi. Vuorokauden valoisan ajan piteneminen voi myös lisätä uniongelmia. Valon virkistävä vaikutus on välitön, ja kun valoisa aika pitenee illasta, väsymyksen tunne saattaa siirtyä myöhäisemmäksi ja johtaa univajeeseen.

Saako valo hormonit hyrräämään?

Vanha uskomus siitä, että kevät saisi hormonit hyrräämään eli seksuaalisen halun virittymään, ei ole täysin tuulesta temmattu. D-vitaminin tuotannon tehostuminen lisää hormonien tuotantoa. Elimistö tuottaa enemmän testosteronia ja serotoniinia, joilla on vaikutusta seksuaaliseen halukkuuteen ja mielihyvän tunteeseen.

Valolla on vaikutusta myös muihin elimistöä tasapainottaviin hormoneihin. Esimerkiksi nukahtamista edistävän melatoniinin tuotanto elimistössä vähenee valoisaan aikaan.

Miten valoa käytetään sairauksien hoidossa?

Valoa käytetään paitsi vähentämään vuodenaikoihin liittyvän masennuksen vaikutuksia myös eri sairauksien hoitoon. Valohoitoa käytetään tulehduksellisiin ihosairauksiin, kuten atooppisen ihottumaan ja psoriasikseen, ja vastasyntyneiden lasten keltatautiin. Kirkasvalo- ja sarastuslamppujen teho perustuu niin ikään valon vaikutukseen.

Onko valosta jotain haittaa ihmiselle?

Auringon tuottamalla ultraviolettisäteilyllä on monia myönteisiä mutta myös kielteisiä vaikutuksia ihmiseen. Tavallisin haittavaikutus on ihon palaminen, mikä toistuessaan lisää tiettyjen syöpien vaaraa. UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja heikentää elimistön puolustuskykyä. Liika altistuminen voi myös vahingoittaa silmiä.

Joidenkin lääkkeiden kanssa UV-säteily voi aiheuttaa ihoreaktioita. Suomessa auringossa palaminen on mahdollista maalis-elokuussa, tosin lumi ja vesi voivat vahvistaa säteilyn vaikutusta myös muulloin.

Lähteet: allergia.fi, terveyskirjasto.fi, Timo Partonen: Valosta aikaa (Duodecim 2012)

Sinua voisi kiinnostaa myös

Koti vai kodinomainen? Vanhuus on erilaista kotona ja palvelutalossa

Pientä lasta naurattaa ”pieaju” – Aikuinen voi osallistua lasten ilonpitoon, vaikkei aina ymmärtäisi sitä

Takuusäätiön asiantuntija Hanna Siltanen: ”Niukkuutta ei ratkaista aina pelkällä budjetoinnilla”