Verenluovuttajan ei tarvitse olla perusterve

Suomessa ei ole akuuttia pulaa verivalmisteista, mutta luovuttajia tarvitaan lisää. Luovuttajien ja valmisteiden saajien turvallisuus on ykkössijalla, joten rajoituksiakin tarvitaan. – Viime vuosina useita luovutusesteitä on voitu merkittävästi lieventää. Moni voi yllättyä iloisesti huomatessaan, että oma lääkitys ei estäkään auttamista, sanoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

1. Motivaattorina on usein halu auttaa. Luovuttajien syitä luovuttaa verta on tutkittu. Moni kokee verenluovuttamisen tärkeäksi, koska tietää sen auttavan ihmisiä, jopa pelastavan henkiä.

Taustalla on myös ajatus siitä, että itse tai joku läheinen saattaa tulvaisuudessa tarvita verta. Myös tieteellisen tutkimuksen edistäminen koetaan tärkeäksi ja moni luovuttaa samalla verinäytteensä Veripalvelun biopankkiin.

Mainos

2. Korkeasta kolesterolista kärsivätkin saavat luovuttaa. Hyvässä hoitotasapainossa oleva perussairaus ja sen säännöllinen lääkitys ei useinkaan ole este luovutukselle. Esimerkiksi yleiset verenpaine- ja kolesterolilääkkeet, ehkäisyvalmisteet tai hormonikorvaushoitolääkkeet, tulehduskipulääkkeet tai masennuslääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Osa masennuslääkkeistä estää kuitenkin verihiutaleiden luovutuksen väliaikaisesti.

3. Seksielämästä voi seurata verenluovutuskielto. Uusi seksipartneri estää verenluovutuksen neljäksi kuukaudeksi, vaikka kondomia olisi käytetty. Tämä koskee kaikkia, sukupuolesta ja suuntautuneisuudesta riippumatta.

Miesten välisen seksin osalta on tällä hetkellä voimassa neljän kuukauden varoaika jokaisesta seksikontaktista.

– Asiaa koskeva Fimean määräys on päivitysvaiheessa ja uusien varoaikakäytäntöjen tavoitteena on tilanne, joka on sekä potilaille turvallinen että kohtelee luovuttajia tasapuolisesti, sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén ja jatkaa:

 –Veripalvelu on ehdottanut, että jatkossa seksikontaktista uuden tai vaihtuneen seksikumppanin kanssa tulisi yhdenmukaisesti neljän kuukauden väliaikainen verenluovutuskielto kaikille verenluovuttajille riippumatta siitä, onko kyse seksistä eri sukupuolen tai saman sukupuolen kanssa.

Fimean uuden päivitetyn määräyksen tarkka sisältö ja muutosten ajankohta julkaistaan alkuvuonna 2023.

Neljän kuukauden luovutuskielto rapsahtaa myös tatuoinnista, ihopigmentoinnista, lävistyksestä ja korvien rei’ityksestä. Taustalla on mahdollisuus altistua näiden tapahtumien yhteydessä veren välityksellä tarttuville C- ja B-hepatiittiviruksille sekä HI-virukselle.

Mainos

4. Luovutus vähentää rautavarastoja. Tutkimusten mukaan nuorilla naisilla esiintyy raudanpuutetta muita väestöryhmiä enemmän, joten heille suositellaan vain yhtä vuosittaista luovutuskertaa. Vanhemmille naisille suositellaan maksimissaan kolmea ja miehille korkeintaan neljää luovutuskertaa vuodessa.

Luovutuksen yhteydessä verestä mitataan hemoglobiini, mutta ei ferritiiniä, joka kertoo varastoraudan tilanteesta. Liian matala varastorauta voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia.

Veripalvelu jakaa rautatabletteja luovutuksen yhteydessä raudanpuutteen riskiryhmiksi tunnistetuille luovuttajille.

– Tabletit kannattaa käyttää, sillä ne auttavat palautumaan verenluovutuksen aiheuttamasta raudanmenetyksestä, Riikka Lehtisalo kannustaa.

Mainos

Verenluovutuksen painoraja on 50 kiloa. Kehon verimäärä riippuu painosta ja se on alle 50 kiloa painavilla sen verran vähäinen, että riski luovutuksen jälkeisille haitoille kasvaa. Ylin painoraja on 200 kiloa ja se liittyy luovutuspetien kestoon.

Lähteenä käytetty myös Veripalvelun materiaaleja, veripalvelu.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Iältään nuori, mutta keho on vanha – Kalenteri-ikä ja biologinen ikä eivät kartu samaa vauhtia

Pahempaa kuin PMS – Vakava kuukautishäiriö vaikuttaa tuhansien naisten elämään

Ikenet kasvaa ja kieli kuivuu – Lääkkeillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia suun terveyteen