Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Salmonellaa voi lomamatkoilla vältellä syömällä kuumia, kypsiä ruokia ja pesemällä kädet hyvin.

Sairastuneen on tärkeää huolehtia runsaasta nesteen saannista. Veden lisäksi voi kokeilla apteekista saatavia poretabletteja ja -jauheita, jotka sisältävät elektrolyyttejä, glukoosia ja suoloja.

Teksti Elina Kujala

Salmonella on bakteeri, joka voi aiheuttaa suolistossa tulehduksen. Monessa maassa se on vakava kansanterveydellinen ongelma, mutta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa salmonellatilanne on hyvä. Suomessa todetaan joka vuosi 1000–2500 salmonellan aiheuttamaa ripulitautia, joista 80 prosenttia on saatu ulkomailta.

Yleisimmät oireet ovat ripuli, kuume, pahoinvointi ja oksentelu. Tauti kestää yleensä 4-10 päivää. Potilaalla saattaa olla myös vatsakipuja ja vatsan turvotusta, pääsärkyä ja lihaskipuja. Oireet alkavat kolmen vuorokauden sisällä tartunnasta. Harvinaista, mutta mahdollista on salmonellaripulissakin, että bakteereita pääsee verenkiertoon, jolloin seurauksena voi olla verenmyrkytys.  Tartunnan saaneista suomalaisista aikuisista jopa kymmenelle prosentille kehittyy jälkitautina muutaman viikon kestävä niveltulehdus.

Salmonellabakteeri voidaan todeta ulostenäytteestä viljelyllä tai yhdistetyllä PCR- ja viljelytutkimuksella. Kaikki salmonellabakteerin saaneet eivät sairastu. Oireeton kantajuus loppuu yleensä 4–5 viikon kuluessa, mutta osalla se voi kestää kauemminkin, alle prosentilla jopa yli vuoden. Salmonellaan sairastuneista vastasyntyneistä puolet säilyy kantajina useita kuukausia.

Useimmiten salmonella tarttuu raa’asta tai huonosti kypsennetystä lihasta, kananmunista, pastöroimattomasta maidosta, iduista tai ulkomaista alkuperää olevista tuoretuotteista kuten vihersalaatista.  Ruoan liian pitkä säilytysaika tai virheellinen säilytyslämpötila ovat riski. Jos hygienia on huono, salmonella voi tarttua myös ihmisestä toiseen. Salmonellan voi saada myös lemmikkieläimen kautta.

Salmonellainfektion oireet yleensä paranevat itsestään muutamassa päivässä. Sairastuneen on tärkeää huolehtia runsaasta nesteen saannista. Veden lisäksi voi kokeilla apteekista saatavia poretabletteja ja -jauheita, jotka sisältävät elektrolyyttejä, glukoosia ja suoloja. Kipulääkkeitä ja vatsaa rauhoittavia lääkkeitä voi käyttää tarvittaessa.

Jos oireet ovat voimakkaita eivätkä mene ohi muutamassa päivässä, mene lääkäriin.

Salmonellaa ei yleensä hoideta antibiooteilla, mutta muutama tapaus tekee poikkeuksen. Jos potilas on vauva tai vanhus, tai jos sairastuneella on jokin vakava perussairaus kuten diabetes tai maksan tai munuaisten vajaatoiminta voi antibioottikuuri olla paikallaan. Antibioottia harkitaan myös silloin, jos oireet jatkuvat pitkään ja viittaavat yleisinfektioon.

Salmonella-tartuntaa voi ehkäistä ruoan huolellisella kypsentämisellä. Reissussa kannattaa siis syödä kuumia ruokia, välttää salaattibuffetteja ja juoda pullovettä. Raa’at vihannekset kannattaa pestä aina kunnolla. Älä pilko raakaa lihaa ja vihanneksia samalla veitsellä ja leikkuulaudalla, tai pese ainakin kädet ja työvälineet välissä hyvin. Pastöroimattomia maitotuotteita kannattaa välttää.

Pese kädet vessareissun jälkeen ja ennen ruokailua saippualla. Käsidesikin käy, jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla.Käytä omaa pyyhettä tai kertakäyttöpyyhkeitä. Jos sinulla itselläsi on salmonellatartunta, älä laita muille ruokaa.

Ruokavirasto, THL, Terveyskirjasto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse

Aivotärähdyksen jälkeen tärkeintä on kehon ja mielen lepo