Paras keino torjua ihosyöpä on suojautua auringolta

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää suojautumalla auringolta. Riittävän ajoissa havaittu melanooma voidaan leikata, mutta usein sairaus diagnosoidaan liian myöhään.

melanooma ihosyöpä hoito

Lapsen iho tulisi suojata auringolta erityisen hyvin, sillä ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät. Kuva Ingimage.

Teksti Sonja Kähkönen sonja.kahkonen@superliitto.fi

Yhä useampiin syöpäsairauksiin on onnistuttu kehittämään tehokkaita hoitoja ja monet syövät pystytään nykyään parantamaan. Kuitenkin kuolleisuus tiettyihin syöpätauteihin, muun muassa melanoomaan, on pysynyt ennallaan tai jopa lisääntynyt. Melanoomien määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

– Jos melanooma havaitaan riittävän ajoissa, se voidaan hoitaa leikkauksella. Valitettavasti sairaus kuitenkin usein diagnosoidaan niin myöhään, ettei leikkaushoito enää riitä, kertoo professori Päivi Ojala Helsingin yliopistosta.

Ojalan tutkimusryhmä on selvittänyt melanooman leviämiseen johtavia mekanismeja vastikään julkaistussa tutkimuksessa.

Melanooma on ihon pigmenttiä tuottavien solujen syöpä. Se lähettää sairauden myöhäisessä vaiheessa etäpesäkkeitä ympäri kehoa, esimerkiksi maksaan, keuhkoihin, luihin ja aivoihin. Melanoomasolujen eteneminen imusuoniin ja etäpesäkkeet imusolmukkeissa ovat huonon ennusteen merkkejä. Imusuonet tarjoavat väylän melanooman leviämiselle.

Iho muistaa palamisen

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää, jos auringolta suojauduttaisiin oikein. Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä.

Syöpäjärjestöt toteavat, että auringolta suojautumisessa keskeistä on muistaa varjo, vaatteet ja voide. Varjoon kannattaa vetäytyä etenkin keskipäivällä. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvaa, eikä auringossa oleilua ollenkaan.

– 0,5–2-vuotiaille suosittelemme lapsille kehitettyjä voiteita ja muille aurinkovoidetta vähintään 30 suojakertoimella. On hyvä myös tarkistaa, että voide suojaa UVA- ja UVB-säteiltä, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Laivisto muistuttaa, että vanhempien tehtävänä on huolehtia lasten ihon suojaamisesta. Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät ja iho on ohuempi kuin aikuisilla. Siksi se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi. Iho muistaa palamisen. Toistuva palaminen etenkin lapsena ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä aikuisena.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan