Lapsen pituuskasvua seurataan herkeämättä neuvolassa, kouluterveydenhuollossa ja mummolan ovenkarmimerkinnöissä, mutta aikuista mitataan harvemmin. Kysyttäessä miehet ilmoittavat yleensä armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa. Uusi mittaus vuosien jälkeen saattaa yllättää.
Aikuisen kannattaa seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on lyhentynyt viisi senttiä tai yli, se saattaa olla merkki osteoporoosista. Osteoporoosi aiheuttaa selän nikamien murtumia, jotka puolestaan lisäävät riskiä seuraaviin osteoporoottisiin murtumiin ja uusiin nikamamurtumiin.
Alussa nikamamurtumat voivat olla oireettomia tai ilmetä vain ohimenevänä keskiselän kipuna. Ajan kuluessa ja uusien murtumien myötä ihmisen asento muuttuu kumaraksi. Kumara asento saattaa tarkoittaa, että hengittäminen on vaikeaa, kävelykyky heikentynyt, selkä on kroonisesti kipeä ja tasapaino on huono.
Jos ihminen lyhenee useita senttejä aikuisena, täytyy osteoporoosin mahdollisuus selvittää. Huonosti tunnettua kansansairautta sairastaa 400 000 suomalaista ja luuston haurastumisesta johtuvia murtumia tulee jopa 40 000 vuosittain. Osteoporoosia voidaan hoitaa, mutta se on tärkeää pysäyttää ajoissa.
Luustoliiton sivulla voi tehdä luustotestin, jonka avulla voidaan arvioida osteoporoosiriskiä ja tarvetta elintapojen muutokseen.