Hengenvaarallinen allerginen reaktio, joka talttuu adrenaliinilla – viisi faktaa anafylaksiasta

Anafylaksia on vaikea allerginen reaktio, jonka ainoa tehokas hoito on adrenaliinipiikki suoraan lihakseen. Anafylaktinen reaktio vaatii välitöntä hoitoa, sillä se voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi.

Anafylaksia on hengenvaarallinen allerginen reaktio ja vaatii aina soiton hätänumeroon. Kuva: Mostphotos

Mikä on anafylaksia?

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio tai anafylaktinen shokki on vaikea allerginen reaktio, joka vaatii välitöntä hoitoa. Se alkaa yleensä lievinä allergisina oireina, mutta etenee hengenvaaralliseksi jopa muutamassa minuutissa. Tyypillinen alkuoire on ihon kutina ja punotus sekä turvotus kasvojen alueella ja kurkunpäässä. Ääni voi käheytyä ja henki vinkua, lisäksi voi tulla oksentelua tai ripulointia. Oireet voivat alkaa missä järjestyksessä tahansa.

 

Mikä anafylaksian aiheuttaa?

Anafylaktisen reaktion voi aiheuttaa mikä tahansa allergeeni, jolle ihminen on aikaisemmin herkistynyt. Allergeenin määrä vaikuttaa reaktion nopeuteen ja voimakkuuteen. Anafylaksian yleisin aiheuttaja, erityisesti lapsilla, on ruoka-aineet. Allergisoivan ruoka-aineen nauttiminen ja fyysinen rasitus voivat myös yhdessä aiheuttaa anafylaksian kaltaisen reaktion.

 

Miten anafylaktista reaktiota hoidetaan?

Oireet etenevät nopeasti, joten anafylaksia vaatii ripeää reagointia. Ainoa tehokas hoito on adrenaliini suoraan lihakseen. Anafylaktisen reaktion saaneilla ja muilla riskiryhmään kuuluvilla tulisi aina olla mukanaan yksi tai mielellään useampi käyttövalmis adrenaliini-injektori, joka pistetään reiden lihakseen. Injektorin sisältämällä määrällä adrenaliinia ei ole vaarallisia sivuvaikutuksia, joten sen antamista ei tarvitse epäröidä. Adrenaliinipistoksen jälkeen on syytä hakeutua ensiapuun. Jatkoseuranta on välttämätöntä, sillä anafylaksia voi uusiutua joidenkin tuntien kuluessa. Keuhkoputkia avaavat astmalääkkeet, antihistamiini ja kortisonitabletit voivat estää anafylaksian uusiutumisen, mutta ne ovat liian hidasvaikutteisia tepsimään yksin anafylaktiseen reaktioon.

 

Kuinka yleisiä anafylaktiset reaktiot ovat?

Allergisten sairauksien ohella myös anafylaksiat ovat yleistyneet. Tapaukset ovat yleistyneet varsinkin lapsilla. Suomessa hoidetaan vuosittain 150–250 anafylaktisen reaktion saanutta potilasta. Kuolemantapauksia on ollut noin joka toinen vuosi ja niissä syynä on ollut ampiaisen tai mehiläisen pistos.

 

Miten anafylaksiaan voi varautua ennalta?

Anafylaktisen reaktion voi saada useamman kerran elämän aikana, joten oikea diagnoosi ja reaktion aiheuttajan tunnistaminen on välttämätöntä. Vaikeassa ruoka-aineallergiassa ainoa hoito on kyseisen ruoan välttäminen. Anafylaksian aiheuttavien ruoka-aineiden siedätyshoitoa tutkitaan. Adrenaliini-injektorien lisäksi SOS-passin mukana kantaminen voi hätätilanteissa nopeuttaa avun saamista. Lasten kohdalla on tärkeää, että myös päiväkodissa tai koulussa on tieto anafylaksian riskistä ja riittävät ensihoitotaidot.

Lähteet: Mika Mäkeläinen ja Soili Mäkinen-Kiljunen: Anafylaktisen reaktion tutkimukset ja hoito (Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 22/2007) allergia.fi, punainenristi.fi, terveyskirjasto.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan