Vitamiinin puutos ei kuulosta akuutilta uhalta yltäkylläisessä nyky-yhteiskunnassa. Todellisuudessa seurauksena saattaa olla jopa hengen vaarantavia tilanteita.
Yksi ihmiselle välttämättömistä vitamiineista on B1-vitamiini eli tiamiini.
− Kyse on B-ryhmän vesiliukoisesta vitamiinista, jolla on useita tärkeitä tehtäviä elimistössä. Tiamiini osallistuu muun muassa kehon energia-aineenvaihduntaan ja hermosolujen toimintaan, neurologi Ilkka Pieninkeroinen kertoo.
Solujen sitruunahappokierto käyttää tiamiinia katalysaattorinaan. Tässä monivaiheisessa prosessissa ravinnosta saadut hiilihydraatit ja rasvat hapettuvat vapauttaen energiaa solujen käyttöön.
Tavallisesti riittävä tiamiinin saaminen ei ole ongelma. Tiamiinia sisältävät esimerkiksi vilja- ja lihatuotteet, pavut, linssit ja pähkinät. Aikuisten suositeltu määrä on yksi milligramma vuorokaudessa, mikä täyttyy suomalaisilla reilusti. Ylimääräisestä tiamiinista ei ole tutkimusten mukaan haittaa, vaan vasta noin satakertaisesti suositukset ylittävä annos voi aiheuttaa sivuvaikutuksia.
Joskus harvoin tiamiinin puutokselle voi altistaa poikkeuksellisen vähäiseksi jäävä ravinnon saaminen. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi lihavuusleikkauksen toipilasaika tai erittäin niukka, pitkäkestoinen laihdutusdieetti.
− Myös hyvin runsas oksentelu syövän sytostaattihoitojen tai raskauspahoinvoinnin vuoksi saattaa toisinaan estää tiamiinin saamisen. Tämä on harvinaista muttei mahdotonta, Ilkka Pieninkeroinen sanoo.
Alkoholi yleisin aiheuttaja
Ylivoimaisesti tyypillisin syy akuuttiin tiamiinin puutteeseen on alkoholin pitkäaikainen liikakäyttö.
Juominen vie kehosta tiamiinia useista syistä. Syöminen voi ryyppyputkessa unohtua lähes kokonaan. Alkoholi myös heikentää ravinnon sisältämän tiamiinin imeytymistä ruoansulatuksessa. Merkittävin syy on se, että palaessaan elimistössä alkoholi antaa energiaa muulla tavoin kuin hiilihydraatit ja rasvat.
− Kun ihminen saa suurimman osan energiastaan alkoholista, solujen sitruunahappokierto ei tarvitse tiamiinia, ja se vapautuu verenkiertoon. Käyttämättä jäänyt tiamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana. Sitä ei jää muihin välttämättömiin tarkoituksiin kuten hermosolujen toimintaan, Pieninkeroinen kertoo.
Elimistön tiamiinivarasto kestää noin kuukauden. Tiamiinin puuttuessa yhtäkkinen normaalin ravinnon saaminen ainoastaan pahentaa tilannetta, kun loputkin vähät tiamiinit kuluvat energia-aineenvaihdunnassa. Seurauksena voi olla akuutti tiamiinivaje.
Vakavimmillaan tämä johtaa hermosolujen tuhoutumiseen ja aivovaurioon. Ilkka Pieninkeroisen mukaan muutokset väliaivoissa näkyvät toisinaan selvästi jopa magneettikuvassa.
Kuntoutuksen rajalliset mahdollisuudet
Akuutin tiamiinivajeen merkkejä ovat monenlaiset hermostolliset oireet.
− Tajunnan taso saattaa laskea ja lähimuisti heikentyä äkillisesti. Silmänliikkeissä voi olla häiriöitä kuten kahtena näkemistä. Myös ataksia- ja halvausoireet ovat mahdollisia. Dramaattisimmillaan seurauksena on menehtyminen.
Tiamiinivajeen akuuttia vaihetta kutsutaan Wernicken taudiksi. Kroonistuneen tilan nimitys puolestaan on Korsakoffin oireyhtymä. Pieninkeroisen mukaan oireet voivat toisinaan jäädä huomaamatta ja tutkimatta, ja sairaus havaitaan vasta sen pitkittyessä.
− Meillä ihmisillä on taipumus suojella itseämme piilottelemalla ajattelun ja muistin ongelmia. Korsakoff-potilaan kognitiiviset häiriöt voivatkin ilmetä läheisille ensimmäisen kerran satuiluna eli mielikuvituksellisina tarinoina, joiden avulla ihminen yrittää peittää muistinsa aukkoja.
Tuhoutuneet aivojen osat eivät enää uusiudu, joten seurauksena on pahimmillaan pysyvä toiminta- ja työkyvyn menettäminen. Kuntoutus saattaa auttaa jonkin verran, mutta sen mahdollisuudet ovat rajalliset.
− Nämä ovat suuria menetyksiä niin inhimillisesti kuin yhteiskunnankin kannalta. Henkilö voi elää vuosikymmeniä täysin muiden tuen varassa.
Ilkka Pieninkeroisen mukaan alkoholidementian vaikutukset ovat samantyyppisiä, mutta kyse on toisenlaisesta syntymekanismista. Siinä aivojen rappeutuminen johtuu alkoholin soluja tuhoavasta vaikutuksesta, ei vitamiinin puuttumisesta.
Epäiltävä herkästi
Akuutissa tiamiinin puutoksessa pelastava hoito on annostella B1-vitamiinia nopeasti ja suurina annoksina suoneen. Sitä vastoin pelkkä glukoositiputus vain pahentaa tilannetta.
− Ensimmäinen tiamiinipistos tulisi antaa kaiken varalta aina, kun päivystykseen tulee ihminen äkillisten epämääräisten oireiden vuoksi ja taustalla on oletettavasti runsasta alkoholinkäyttöä. Mitään haittaa turhasta vitamiinipistoksesta ei ole, Ilkka Pienikeroinen tähdentää.
Pieninkeroinen sanoo, että päivystyksissä työskentelevät lääkärit osaavat jo ottaa hyvin huomioon mahdollisen tiamiinin puutoksen. Alkuvaiheessa oireet saattavat silti herättää epäilyksen esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöstä, aivokuumesta tai epilepsiasta.
− Muistisairaudesta tiamiinin puutoksen merkit sen sijaan on yleensä helppo erottaa niiden äkillisyyden vuoksi, Pieninkeroinen sanoo.
Sairastumisalttiudessa on yksilöllistä vaihtelua. Joskus tila voi kehittyä jo parin viikon runsaan juomisen ja huonon syömisen seurauksena.
− Olen hoitanut jopa erästä kokkina työskennellyttä henkilöä, joka unohti syödä riittävästi mutta siemaili kyllä juomia. Tyypillisin potilas on ehtinyt keski-ikään, mutta puutoksia on nähty alle kolmikymppisilläkin.
Ilkka Pieninkeroinen rohkaisee myös hoitajia sanomaan viipymättä ääneen, kun mieleen tulee epäillä potilaan mahdollista tiamiinin puutosta.
− Kokeneet hoitajat ovat muutoinkin pelastaneet monta tilannetta ja henkeä.
Nykyohjeiden mukaan B1-vitamiinkuuria jatketaan viikon verran, jotta kehon tiamiinivarastot ehtivät täyttyä. Annostelu on ainakin 250−500 milligrammaa vuorokaudessa pistoksina. Vain hyvin lievässä puutoksessa tablettilääkitys saattaa riittää.
Tiamiinin puutoksen oireita
- muutoksen tajunnan tasossa
- lähimuistin häiriöt
- ataksiaoireet, kuten tasapainovaikeudet
- häiriöt silmänliikkeissä, esimerkiksi kahtena näkeminen
Tiamiinin puutokselle altistavat
- pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö, erityisesti yhdistettynä huonoon syömiseen
- raju raskauspahoinvointi
- sytostaattihoitojen aiheuttama oksentelu
- hyvin niukka, vähintään kuukauden kestävä laihdutusdieetti
- lihavuusleikkaus
- anoreksia