Lasten tulehduksellinen suolistosairaus yleistyy

Lasten tulehduksellinen suolistosairaus IBD yleistyy. Sairastumisen syy on epäselvä.

Kuva Ingimage

Lasten tulehduksellinen suolistosairaus IBD, inflammatory bowel disease, on lisääntynyt räjähdysmäisesti, eikä syytä siihen tiedetä. Koko suomen väestöstä IBD:tä eli haavaista paksusuolentulehdusta tai Crohnin tautia sairastaa jo noin 46 000 henkilöä. Uusien tapauksien ilmaantuvuus kasvaa edelleen noin 6–8 prosenttia vuosittain. Sairaudet ovat pysyviä.

Lapsuudessa ja nuoruudessa alkava tulehduksellinen suolistosairaus on aggressiivisempi kuin aikuisuudessa sairastuneiden. Tauti on suolessa laaja-alainen ja leikkauksen tarve on suurempi kuin aikuispotilailla. IBD:n diagnoosi perustuu tähystystutkimuksiin. Lisäksi uudet ulostetutkimukset ovat tärkeä osa laboratoriotutkimuksia IBD:n tunnistamisessa ja seurannassa.

IBD:hen sairastumisen syy on epäselvä

IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Jotkin geenit saattavat lisätä alttiutta sairastumiseen, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitakin ympäristötekijöitä. IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, joten syitä on etsitty muun muassa ruokavaliosta, antibioottien käytöstä ja hygieniatasosta. Myös alhaisen D-vitamiinitason on todettu liittyvän alttiuteen sairastua IBD:hen, mutta tutkijat eivät vielä osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.

Tampereen yliopiston lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolho on tutkinut IBD:tä lähes viisitoista vuotta ja on ollut mukana kirjoittamassa useita taudin kansainvälisiä hoitosuosituksia. Kolho selvittää muun muassa, kuinka ulosteesta mitattavaa taudin aktiivisuuden merkkiainetta voidaan hyödyntää potilaiden yksilöllisessä hoidossa.

Tutkijat etsivät yhteyksiä suolistosairauteen esimerkiksi suoliston mikrobiomin muutoksista ja ravinnosta. Samoin selvitetään, voidaanko suolistobakteeriston koostumusta hyödyntää taudin tarkempaan luokitteluun ja hoidon tehon arviointiin.

– Mielenkiintoisena havaintona on todettu, että suolistobakteeriston koostumus ennakoi vastetta vaikeassa tautimuodossa käytettävälle lääkehoidolle. Nyt tutkitaan, voidaanko tätä alustavaa löydöstä hyödyntää tulevaisuudessa potilastyössä, Kolho kertoo.

Lähteet: Crohn ja Colitis ry, Duodecim-lehti, Tampereen yliopisto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan