Täysi-ikäistyminen tuo mukanaan huolia – kotoaan pois muuttaneet nuoret toivovat, että vanhemmat kyselisivät heidän kuulumisiaan

Päihteiden käyttö yleistyy huomattavasti täysi-ikäisyyden myötä. Myös yksinäisyyden tunne lisääntyy, kun nuori ylittää 18 ikävuoden rajapyykin.

nuorten päihteidenkäyttö

Aikuistumisen paineet näkyvät päihteiden käytön yhteydessä, osoittaa A-klinikkasäätiön kysely. Kuva Ingimage.

Teksti Sonja Kähkönen sonja.kahkonen@superliitto.fi

Täysi-ikäisten ikäluokissa päihteiden käyttö yleistyy huomattavasti, osoittaa A-klinikkasäätiön 16–20-vuotiaille teettämä kysely. Kyselyn tulosten mukaan 16–17-vuotiaista alkoholia käytti ainakin joskus 53 prosenttia. Sen sijaan 18–20-vuotiaista alkoholia käytti ainakin joskus 84 prosenttia.

Päihteiden käyttöön liittyvistä väitteistä yli puolet nuorista oli samaa mieltä siitä, että humalassa oleminen kavereiden kanssa on hauskaa. Sosiaaliset paineet tai rohkeuden tavoittelu olivat päihteiden käytön syynä korkeintaan viidenneksellä käyttäjistä.

Alaikäisiin verrattuna mielentilat, joissa täysi-ikäiset käyttävät päihteitä, ovat sävyltään kielteisiä. Yli 10 prosenttia täysi-ikäisistä päihteidenkäyttäjistä kertoi käyttäneensä päihteitä surullisena, tylsistyneenä tai ahdistuneena.

Nuorten halu elää terveellisesti on suurin syy jättää juomatta

Vaikka juominen yleistyy selvästi täysi-ikäisyyden myötä, ei alaikäistenkään kiinnostusta alkoholin käyttöön vähentänyt alkoholin hankkimisen vaikeus. Yleisin syy, joka heikensi kiinnostusta alkoholin käyttöön, oli halu elää terveellisesti. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat alkoholin epämiellyttävä haju tai maku ja se, ettei ole pitänyt siitä, miten on nähnyt alkoholin vaikuttavan kavereihin.

A-klinikkasäätiön kyselyn mukaan 11 prosenttia 16–17-vuotiaista on käyttänyt kannabista ainakin joskus. 18–20-vuotiaista kannabista käyttäneiden osuus on 17 prosenttia. Kannabista käyttäneistä suurin osa kertoi käyttäneensä sitä kerran kuukaudessa tai harvemmin.

Täysi-ikäistymisen myötä usko tulevaisuuteen vähenee

Suomalaisnuorten näkemykset tulevaisuudesta ovat tutkimuksen mukaan valoisia. Kuitenkin täysi-ikäisyyden myötä nuorten usko tulevaisuuteen vähenee ja yksinäisyyden tunne lisääntyy. Lisäksi heikkenee kokemus siitä, että vanhemmat olisivat kiinnostuneita nuoren elämästä.

Nuoret käyttävät alkoholia sitä yleisemmin ja useammin, mitä huonommin he kokevat heidän vanhempiensa tietävän, missä ja kenen kanssa he viettävät aikaansa. Puolet täysi-ikäisistä nuorista, jotka eivät asuneet huoltajiensa kanssa, käytti alkoholia vähintään kerran kuussa. Huoltajan kanssa asuvista alkoholia käytti 25 prosenttia eli joka neljäs. Täysi-ikäiset, jotka eivät asuneet huoltajiensa kanssa, toivoivat muita nuoria yleisemmin, että vanhemmat kyselisivät heidän kuulumisiaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi