Liikunta vähentää hoitajien selkäkivuista johtuvia sairauspoissaoloja

Liikunnallisesti aktiivisilla hoitajilla on vähemmän selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissoloja kuin liikkumattomilla.

Säännöllinen liikunta sekä hyvä lihas- ja kestävyyskunto vähentävät hoitajien selkäkivuista johtuvia sairauspoissaoloja ja säästävät terveydenhuollon kustannuksia, osoittavat UKK-Instituutin selkäkipututkimuksen tulokset.

Hoitajien selkäkipuja kartoittaneeseen tutkimukseen osallistui 219 raskasta hoitotyötä tekevää 30–55-vuotiasta naishoitajaa. Tutkituilla oli epäspesifi ajoittainen selkäkipu ja kivun voimakkuus vähintään kaksi asteikolla nollasta kymmeneen. Henkilöillä, jotka täyttivät terveysliikuntasuosituksen, oli tarkastelujaksolla kuusi kertaa vähemmän sairauspoissaoloja kuin vähän liikkuvilla. Kestävyyskunnoltaan parhaaseen kolmannekseen kuuluvilla oli lähes yhdeksän kertaa vähemmän selkäkivuista aiheutuneita poissaoloja kuin huonoimpaan kolmannekseen kuuluvilla. Lihaskunnon osalta vastaava ero oli jopa 15-kertainen.

Mainos

Selkäkipu on merkittävä terveydenhuollon kustannuksia lisäävä ja työn tuottavuutta heikentävä tekijä. Kelan sairausvakuutustilaston mukaan selkäkivut ovat mielialahäiriöiden jälkeen toiseksi yleisin yli kymmenen päivän sairauspoissaolojen aiheuttaja, mikä tarkoittaa työikäisellä väestöllä noin 1,7 miljoonaa sairauspoissaolopäivää vuodessa.

UKK-Instituutin terveysliikuntasuositus on vähintään kaksi ja puoli tuntia kohtuutehoista tai vähintään tunti ja viisitoista minuuttia raskasta liikuntaa viikossa sekä lihaskuntoharjoittelua vähintään kaksi kertaa viikossa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tahto toisen käsissä – Manipuloija osaa vetää juuri oikeasta tunnenarusta                    

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!