Kiusallinen mutta useimmiten vaaraton vaiva – viisi faktaa närästyksestä

Närästyksen aiheuttama röyhtäily ja epämiellyttävä tunne rinnan alla vaivaa lähes jokaista ihmistä ainakin joskus. Vaivaan voi saada helpotusta muuttamalla elintapoja.

Hyvästit uppopaistetulle ruoalle, helpotus närästykselle. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Mitä närästys on?

Närästys eli rinnanaluspolte on tavattoman yleinen mutta useimmiten vaaraton vaiva. Siitä voivat kärsiä kaikenikäiset, myös vauvat ja jopa lemmikkieläimet. Suomalaisista noin joka kolmas kärsii närästyksestä silloin tällöin. Närästys johtuu runsaasta happaman mahasisällön noususta ruokatorveen, mikä aiheuttaa röyhtäilyä ja korvennuksen tunnetta ruokatorvessa. Naiset kokevat närästyksen yleensä voimakkaampana kuin miehet, ja varsin yleistä närästys on raskausaikana.

Miten ruokailutottumukset vaikuttavat närästykseen?

Närästysoireet ilmaantuvat usein ruokailun yhteydessä ja useat ruoka-aineet aiheuttavat tai pahentavat oireita. Välteltäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kahvi, hiilihapotetut juomat, sitrushedelmät sekä rasvainen ja mausteinen ruoka. Annoskokojen pienentäminen ja ruoan huolellinen pureskeleminen voivat helpottaa. Makuuasento yleensä pahentaa närästyksen oireita, joten iltasyömistä kannattaa keventää ja aikaistaa.

 

Miten närästystä voi lievittää?

Silloin tällöin vaivaavan närästyksen takia ei tarvitse hakeutua hoitoon ja oireita kannattaa helpottaa ensin lääkkeettömin keinoin. Keskivartaloa kiristävien vaatteiden vaihtaminen löysempiin voi auttaa. Jos närästys vaikeuttaa nukkumista, sängyn päätypuolta kannattaa kohottaa. Närästyksen itsehoitolääkkeet neutraloivat mahan happamuutta. Ne tehoavat nopeasti ja vaikuttavat muutaman tunnin. Pysyvämpää helpotusta voi saada luopumalla närästystä aiheuttavista ja pahentavista elintavoista, kuten tupakoinnista ja runsaasta alkoholinkäytöstä. Myös ylipaino altistaa närästykselle.

 

Onko närästys sama asia kuin refluksitauti?

Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä mutta usein myös muita oireita: palan tunnetta kurkussa, nielemisen vaikeutta, äänen käheytymistä ja joskus vatsan turvotusta ja ummetusta. Refluksitauti johtuu ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Joskus taustalla voi olla palleatyrä. Refluksitauti diagnosoidaan usein juuri usein toistuvien närästysoireiden perusteella. Sen itsehoito-ohjeet ovat samat kuin närästyksessä, mutta jos oireet jatkuvat viikkoja ja niihin liittyy muita oireita, kannattaa hakeutua lääkäriin.

 

Voiko närästys olla vaarallista?

Närästys on lähes poikkeuksetta hyvälaatuinen, vaikkakin herkästi uusiutuva vaiva. Jos närästys alkaa äkillisesti tai vaivaa useita kertoja viikossa eivätkä kotikonstit ja itsehoitolääkkeet auta, kannattaa hakeutua hoitoon. Samoin jos närästykseen liittyy muita oireita tai jos rinnan ja vatsan alueella on närästyspolttelun lisäksi muita kipuja.

 

Lähteet: apteekki.fi, avainapteekit.fi, terveyskirjasto.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi