Kannattaa katsoa minne päänsä painaa yöksi – viisi faktaa tyynystä

Tyynyllä on väliä, sillä nukkuessa jopa kymmenesosa kehon painosta sen tyynyn varassa. Kuva: Pexels

Teksti Saija Kivimäki

Mihin tyynyä tarvitaan?

Nukkuessa jopa kymmenesosa kehon painosta lepää tyynyn varassa, joten ei ole lainkaan yhdentekevää minne päänsä yöksi laskee. Tyyny tukee niskaa ja päätä niin, että selkäranka pysyy luonnollisessa asennossa nukkuessa ja verenkierto toimii hyvin koko selän alueella. Oikein valittu tyyny parantaa unen laatua ja ehkäisee niska- ja selkäkipua.

Mistä tyynyt on tehty?

Tyynyjen täytemateriaaleilla on nimiä vähintään yhtä paljon kuin on tyynymerkkejä, mutta useimmiten kyseessä ovat erilaiset keinokuitutäytteet, esimerkiksi polyesteri tai vaahtomuovi. Näiden lisäksi tyynyissä käytetään luonnonmateriaaleja, kuten höyheniä, untuvaa, silkkiä tai villaa. Päällinen on yleensä puuvillaa tai muuta konepesun kestävää materiaalia.

Mainos

Millainen on sopiva tyyny?

Tyynyn sopivaan pehmeyteen ja kokoon vaikuttavat monet asiat, ennen kaikkea oma nukkuma-asento. Paksumpi tyyny sopii paremmin kylkinukkujalle, kun selällään nukkuvan tyyny voi olla matalampi ja pehmeämpi. Yleisenä ohjeena voidaan sanoa, että jos työnnät nukkuessasi käden tyynyn alle korokkeeksi, tyyny on todennäköisesti liian matala. Luonnonmateriaalit saattavat olla allergikoille ja atooppisesta ihottumasta kärsiville parempi vaihtoehto, sillä tekokuidut keräävät höyhentyynyjä enemmän pölypunkkeja.

Miten tyynyä huolletaan?

Tyyny kannattaa pöyhiä aina heräämisen jälkeen, jotta se pysyy kuohkeana ja hyväntuntuisena, ja tuulettaa ulkona ainakin silloin tällöin. Tyynyliina kannattaa vaihtaa noin parin viikon välien ja pestä vähintään 60 asteessa, välillä myös 90 asteessa, jos tekstiilit sen kestävät. Jos on taipumusta kovaan hikoiluun, käyttää paljon hiuslakkaa tai muita viimeistelytuotteita, tyynyn suojaksi voi laittaa kaksi tyynyliinaa kerrallaan, sillä niiden peseminen on helpompaa kuin tyynyn.

Mistä tietää, että tyyny on aika vaihtaa uuteen?

Hygieniasyistä tyyny tulisi vaihtaa aika ajoin, ja omat aistit ovat tähän riittävä mittari. Kun tyyny alkaa tuntua lattanalta tai se näyttää likaiselta ja haisee myös pesun jälkeen, on aika vaihtaa uuteen. Varsinkin allergikoilla jatkuva nuha ja nenäoireet voivat viitata siihen, että tyyny on tullut käyttöikänsä päähän. Vanhat tyynyt ovat tekstiilijätettä, joka ei kuulu kierrätykseen.

Lähteet: Marttaliiton asiantuntija Teija Jerkku
duodecimlehti.fi, hsy.fi, martat.fi, selkakanava.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Siilinjärven ihme – Mielenterveyspoissaolot saatiin käännettyä merkittävään laskuun

Tunnetaidot puuttuvat monelta aikuiselta – Tunteissa vellominen ja negatiivinen jumittaminen on yleistä työpaikoilla

Sote-alan työ kuormittaa työntekijöitä ja pomoja – Palautuminen on koko työyhteisön asia