Jaksaminen tarvitsee ylläpitoa, jossa ratkaisevia ovat arkiset valinnat – Mistä hyvinvoinnin siemeniä syksyyn?

palautuminen hoitotyö marjastus

Loma suo puitteet mieluisalle tekemiselle, johon ei muulloin ole mahdollisuutta tai aikaa, kirjoittaa Anu Tevanlinna. Kuva: Mostphotos

Teksti Anu Tevanlinna

Aikatauluttomuus siinsi niin minun kuin monen muunkin kesälomatoiveissa. Sen lisäksi spontaanius, herätyskellottomuus ja tehtävälistattomuus olivat tuttujeni kesäsuunnitelmien kärkisijoilla. Aikatauluttamaton aika voikin olla harvinainen herkku, jota nautitaan vain lomalla.

Arjessa aikataulut pitävät paketin kasassa. Ilman rutiineja ja suunnittelua harvan arki sujuu. Mutta jos arkimenot ja velvollisuudet täyttävät kaiken ajan, jaksamiselle tärkeät joutilaat hetket jäävät pois. Vaikka aika on sinänsä ilmaista, vapaus sen käyttöön voi tuntua luksustuotteelta.

Lomalla soljuminen hetkestä toiseen ilman aikapainetta on arvokas vastapaino työ-, koulu- ja päiväkotipäivien sekä vapaa-ajan menojen täyttämälle arjelle. Palautumista ei kuitenkaan voi laittaa koko vuodeksi kerralla kuntoon, sillä loman positiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin hiipuvat tyypillisesti muutamassa viikossa. (Niin karkea fakta, että tarkistin sen alan tutkijalta. Hän lisäsi, että viikon loman vaikutus hiipuu jo parissa päivässä.)

Palautumista ei voi purkittaa talteen, eikä kuukaudella ilman kalenteria säilötä jaksamista vuodeksi varastoon. Jaksaminen tarvitsee ylläpitoa, jossa arkiset valinnat ovat yksittäisiä lomakokemuksia ratkaisevampia. En toki väheksy lomakokemusten arvoa. Loma suo puitteet mieluisalle tekemiselle, johon ei muulloin ole mahdollisuutta tai aikaa. Mökkeilyn, veneilyn tai matkustuksen sivutuotteena akut latautuvat.

Vaikka loma itsessään ei ylläpidä jaksamista läpi vuoden, se voi olla ponnistuslauta uudenlaiseen arkeen. Loma nostaa esiin hyvinvointia lisääviä siemeniä, jotka kylvämällä ruokit jaksamista läpi vuoden. Aikatauluttomuus on esimerkki siemenestä, joka siintää ensin lomatoiveissa ja kiteytyy lopulta lomamuistoihin, jotka alkavat ”Olipa ihanaa kun…”.

Loman päättyminen on otollinen kohta pohtia, mitä haluat kuljettaa kesästä mukaasi syksyyn. Minkä perään haikailet? Mikä tekee loman lempipuuhasta sinulle palauttavaa (läsnäolo, ihmiset, olosuhteet, tekemisen rytmi, oleminen, tekemisen nostattama tunne vai jokin muu)? Miten saisit näitä osaksi arkeasi ympäri vuoden?

Vaikka en voi marjasadon tapaan säilöä kesän aurinkoa ja lämpöä syyspäivien varalle, otan lomasta mukaani aikatauluttamatonta aikaa. Varaan tyhjiä iltoja ja viikonloppuja vailla suunnitelmia. Luon mahdollisuuden soljua hetkestä toiseen ilman suunnitelmia – edes tuokion. Näin tuon syksyyn ripauksen loman taikaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Ruokarauha työpaikalle – kahvihuoneen pöytätapoihin kuuluu huomaavainen ruokapuhe

Uusi vuosi, uusi elämä – mikä uudenvuodenlupauksissa vetoaa?

Hoidammeko mieltä yhtä tunnollisesti kuin ihoa – onko sinulla mielenhoitorutiini?