Entä jos puhuisimme selän takana hyvää? − Kehuja ei kannata säästellä

Tottumattomalle myönteisen palautteen antaminen voi tuntua väkinäiseltä. Myös pienet eleet, hymy, nyökkäys tai sanat viestivät arvostuksesta.

Tottumattomalle myönteisen palautteen antaminen voi tuntua väkinäiseltä. Myös pienet eleet, hymy, nyökkäys ja sanat viestivät arvostuksesta. Kuva: Mostphotos

Teksti Anu Tevanlinna

 ”Toi Anu on pätevä psykologi”, totesi työkaveri käytävällä. Hän ei todennäköisesti muista tätä 15 vuoden takaista lausahdusta, jonka minä kuulin sattumalta. Mutta minä muistan.

Olin aloittamassa työssä, jossa hoidin ensimmäistä kertaa psykologin tehtäviä itsenäisesti. Työhuoneeseeni kantautunut kommentti oli arkinen, eikä sisältänyt vuolaita ylisanoja. Silti se oli vaikuttava: Se vahvisti itseluottamustani. Koin olevani oikealla alalla.

  Tapaus on sinänsä harvinainen, sillä selän takana puhuminen lienee useammin vähemmän mairittelevaa. Kukapa voi käsi sydämellä sanoa, ettei ole ikinä sanonut toisesta pahaa sanaa tämän kuulematta.

  Myös suora palaute typistyy helposti siihen, mikä tuntuu kiireen keskellä välttämättömältä: virheiden korjaamiseen. Jos jokin menee pieleen, siitä sanotaan – muusta vaietaan.

  Rakentavaa palautetta toki tarvitaan, mutta hyvääkään sanottavaa ei kannattaisi jakaa säästöliekillä.

  Kehut ja kiitokset eivät maksa mitään, mutta voivat tuottaa paljon. Positiivinen palaute ruokkii jopa psykologisia perustarpeita: kokemusta kyvykkyydestä ja yhteenkuuluvuudesta. Tutkimukset kertovat, että jokaiselle on tärkeää kokea osaavansa hommansa ja kuuluvansa porukkaan. Muutoin motivaatio ja hyvinvointi laskevat.

  Positiivinen palaute on monessa työpaikassa käyttämätön voimavara, jonka panttaamiselle kiire on huono tekosyy. Yksinkertaisimmillaan myönteinen palaute on yksittäinen sana tai ele, kuten nyökkäys, peukalon nosto ylös tai hymy. Jo tällainen mikropalaute viestii, että toinen ja hänen työpanoksensa on huomattu. Se luo tunnetta arvostuksesta.

  Tottumattomalle myönteisen palautteen antaminen voi tuntua väkinäiseltä. Kehuminen vie epämukavuusalueelle, jossa luontevia sanoja ei löydy. Harjoittelun voikin aloittaa selän takana esimerkiksi tekemällä taukotilasta paikan, jossa puhutaan vain hyvää toisista. Kahvihetken aikana ehtii kertoa monta positiivista asiaa työkavereista, ja kehut saattavat lähes itsestään laajentua kahvihuoneesta käytäville ja kokoushuoneisiin – jopa kasvokkain sanotuiksi.

  Sanoilla on valtava voima. Siksi niitä kannattaa käyttää viisaasti. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että myönteistä kerrottavaa ei kannata säästellä ja kielteistä kannattaa sanoa harkiten. Yhdellä kommentilla voi olla lähtemätön vaikutus. Se voi nostaa hymyn huulille vielä vuosikymmenen päästä.

  Sinua voisi kiinnostaa myös

  Uusi vuosi, uusi elämä – mikä uudenvuodenlupauksissa vetoaa?

  Hoidammeko mieltä yhtä tunnollisesti kuin ihoa – onko sinulla mielenhoitorutiini?

  Miksi kannattaa vaatia itseltään työssä vähemmän ja miten se tehdään? Näin voidaan ratkaista työelämän kiperin yhtälö