Vammaisten asumispalveluissa jää asuntoja tyhjilleen henkilöstöpulan takia

Pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä heikentää vammaisten ihmisten palveluiden laatua ja saatavuutta. Erityistilanteissa sopivien palveluiden saaminen on niin ikään heikkoa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan vammaispalveluiden hoitajapula koettelee ennen kaikkea asumispalveluita. Pulaa ammattitaitoisesta henkilöstöstä on niin ryhmä- ja palveluasumisessa kuin lyhytaikaisessa palveluasumisessa.

Mainos

Monilla paikkakunnilla asumispalveluiden paikat ovat täynnä tai asiakkaalle sopivaa palvelua ei ole tarjolla asuinkunnan alueelta. Toisaalta henkilöstövaje on johtanut siihen, että joissakin yksiköissä joudutaan pitämään asuntoja tyhjillään.

Ongelmia myös muissa palveluissa

Vammaispalveluiden henkilöstöpula heijastuu myös henkilökohtaiseen apuun ja liikkumispalveluihin. Kuljetuspalveluissa ongelmat ovat lisääntyneet erityisesti vuoden 2018 taksiuudistuksen jälkeen, mutta palveluista vastanneiden kuntien mukaan vammaisten kuljetuspalveluiden järjestäminen on sujunut pääosin ongelmitta.

Parhaiten THL:n selvityksen mukaan toteutuvat kuljetuspalveluiden ohella asunnonmuutostyöt sekä apuvälinepalvelut.

Vammaispalveluiden tilanne ei ole samanlainen koko maassa, vaan palveluiden saatavuus vaihtelee alueittain. Myös palvelukokonaisuudet ovat usein monimutkaisia, sillä vammainen ihminen voi tarvita monia erilaisia palveluita ja tukitoimia, joita tuottaa tai järjestää useampi taho. Kyselyn mukaan erityistilanteisiin, kuten neuropsykiatristen asiakkaiden tarpeisiin, oli vaikea saada oikeanlaisia ja sopivia palveluja.

Selvityksessä tarkasteltiin vammaispalveluiden tilaa syksyllä 2022 ennen kuin ne vuodenvaihteessa siirtyivät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Palveluihin niin ikään vaikuttavan vammaispalvelulain uudistuksen on ollut tarkoitus astua voimaan lokakuussa, mutta uuden hallitusohjelman myötä sen voimaantulo uhkaa siirtyä vuodella.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Vammaisten laitosasuminen ei vielä lopu Suomessa, vaikka niin päätettiin jo vuosikymmen sitten

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kun pappa ei pääse hoivakotiin, se näkyy sairaalan päivystyksessä

Tuore puheenjohtaja Päivi Inberg: ”Tehdään yhdessä töitä, jotta saadaan hoitajille parempi tulevaisuus”

Varapuheenjohtaja Harri Järvelin: ”Haluan, että SuPer on luotetuin ammattiliitto”