Valtuustoihin valitut superilaiset lähihoitajat toivovat asiallista käytöstä ja sujuvaa yhteistyötä: ”Kokemus hoitotyöstä tuo päätöksentekoon juurevuutta”

Kuntavaaleissa valittiin valtuustoihin useita kymmeniä SuPerin jäseniä. Koulutus ja SOTE-uudistus ovat tulevan valtuustokauden suuria puheenaiheita.

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi tänä vuonna alhaiseksi. Uudet valtuustot aloittavat työnsä elokuun alussa.

Teksti Elina Kujala

Kun sukulaiset ja entiset työkaverit kannustivat asettumaan ehdolle, 20-vuotias Aleksi Hintta päätti ottaa haasteen vastaan. Se kannatti, sillä 72 äänen potti takasi perussuomalaiselle lähihoitajalle paikan Haapaveden kaupunginvaltuustossa. Hän on valtuustosalin nuorin päättäjä.

– Mielenkiinnolla odotan tulevaa, sanoo äänimääräänsä tyytyväinen Hintta.

Kuntapolitiikasta hänellä ei vielä ole kokemusta, mutta työpaikkansa Attendo Kaivopuiston luottamusmiehenä vaikuttaminen ja asioiden edistäminen ovat tulleet tutuksi.

– SOTE-alan peruspalvelut on säilytettävä lähellä. Myös kouluverkko on kaupungissa puheenaihe, että mitä sille tehdään, hävitetäänkö sivukoulut. Minä kannatan kyläkoulujen säilyttämistä.

Tuulivoima on herättänyt Haapavedellä kiivasta keskustelua.

– Tuulivoiman suhteen minulla on puolueestani eriävä kanta, kannatan tuulivoimaa. Tämä asia oli tiedossa jo ennen kuin asetuin ehdokkaaksi.

Aleksi Hintta toivoo, että nuoret innostuisivat vaikuttamaan. Hän pyrkii viemään eteenpäin nuorilta tulleita hyviä aloitteita.

– Edellinen valtuustokausi Haapavedellä oli värikäs. Toivon valtuutetuilta asiallista käyttäytymistä ja aion sitä itsekin edistää.

 

Demokratia ensin

 

Lähihoitaja Aila Moksi, 62, vastaa puhelimeen helpottuneena ja tyytyväisenä Kittilässä. SDP:n ehdokkaalle heltisi valtuustopaikka 51 äänen potilla. Moksi on valtuutettuna ensikertalainen, mutta kunnan päätöksenteko on tullut jo tutuksi varavaltuutettuna, koululautakunnassa ja vanhus- ja vammaisneuvostossa. Moksi on myös SuPerin edustajiston jäsen, luottamusmies ja ammattiosastonsa hallituksen jäsen.

– Tulos oli selkeä ja siihen voi olla tyytyväinen. SDP sai Kittilässä yhden lisäpaikan, joten nyt meitä valtuutettuja on kaksi. Olemme molemmat uusia. Tästä on hyvä jatkaa valtuustotyötä.

Moksi nimeää omiksi tärkeiksi teemoikseen hoitajien työolot, hoitoalan työpaikkojen hyvän ilmapiirin ja terveelliset työpisteet. Valtuustokauden suuri teema on SOTE-uudistus. Kittilä on pinta-alaltaan laaja kunta ja sivukyliä riittää.

– Palvelujen turvaaminen kaikille tasapuolisesti on suuri haaste. Toisaalta kunta on elinvoimainen ja virkeä, meillä on kultakaivos ja Levin matkailu.

Kittilän kuntapolitiikassa on viime vuosina kuohunut, kun päättäjiä on syytetty oikeudessa useista väärinkäytöksistä. Kunta on saanut mainekolhuja, mutta tuoretta valtuutettua ei pelota hypätä mukaan päätöksentekoon. Valtuusto on uudistunut.

– Toivottavasti nyt yhteistyö lähtee demokraattisesti eteenpäin ja saamme tehtyä hyviä päätöksiä. Se on tärkein asia ja sitä toivon, sanoo Moksi.

 

Lähihoitajat vaikuttamaan

 

Lähihoitaja ja Loimaan kaupungin pääluottamusmies Jenni Päätalo, 42, yllättyi sunnuntaina. Vasemmistoliiton ehdokkaana valtuustoon valittu Päätalo oli Auran kunnan ääniharava 142 äänellä.

– En todellakaan osannut odottaa tuollaista äänisaalista, tunnelma on positiivinen ja vähän hämmentynyt, kotihoidon iltavuoroon lähtöä tekevä Päätalo sanoo maanantaina puhelimessa.

Jenni Päätalo on nuoresta aikuisesta asti ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta opiskelu, asuminen eri puolilla Suomea ja perheenperustaminen ovat vieneet ajan. Kun häntä pyydettiin ehdokkaaksi, Päätalo kieltäytyi ensin. Sitten vaaleja siirrettiin ja muutama muukin palanen loksahti paikalleen. Aika tuntui oikealta.

– Kun johonkin lähden mukaan, lähden täysillä. Olen maanläheinen ja tunnollinen ihminen, ja haluan paneutua asioihin kunnolla.

Lähihoitajan koulutuksen lisäksi Päätalo on opiskellut myös hevostenhoitajaksi, ympäristösuunnittelijaksi ja ratsastuksenohjaajaksi.

– Uskon, että taustastani on hyötyä ainakin siinä, että pystyn katsomaan asioita monesta näkökulmasta. Se, että teen hoitotyötä tuo toivottavasti myös päätöksentekoon juurevuutta ja kentän kokemuksen.

Päätalo rohkaisee muitakin lähihoitajia lähtemään vaikuttamaan ja mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan.

– Ihmisten parissa työskentelevillä lähihoitajilla on hyvää kokemusta ja näkemystä, sillä he ovat työssä juuri niissä palveluissa, joista kunnissa päätetään.

Lue lisää valtuustoihin valituista SuPerilaisista täältä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”