Työvoimapula on koronavirustakin suurempi uhka lähihoitajien terveydelle

Korona-aika on kuormittanut eniten lähihoitajia, joiden työ oli raskasta jo ennen pandemian puhkeamista. Nyt työpaikoilla on opittu elämään koronan kanssa, mutta työtä on edelleen liikaa ja ammattitaitoisia työntekijöitä liian vähän.

Pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta kuormittaa lähihoitajia enemmän kuin koronavirus. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lähihoitajat ovat eläneet koronaviruksen uhan alla nyt yli puolitoista vuotta, eikä yleisvaarallinen tartuntatauti ole suurin huolenaihe koronapotilaita työssään kohtaaville hoitajille. Tämä käy ilmi superilaisille luottamusmiehille kesällä tehdystä kyselystä.

Suojavälineissä ei ole ollut yhtä suuria saatavuusongelmia kuin keväällä 2020, ja tieto viruksen leviämisestä ja tarttuvuudesta on tarkentunut. Koronarokotusten eteneminen on niin ikään helpottanut tilannetta.

Työturvallisuus kärsii

Koronan ohella työntekijöitä kuormittavat edelleen paheneva hoitajapula ja liian suuret työmäärät. Tilanteen korjaamiseksi käytetään entistä härskimpiä keinoja, kertoo SuPerin työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen. Puuttuvia työntekijöitä on esimerkiksi yritetty korvata liian nuorilla ja epäpätevillä työntekijöillä.

– On selvää, että tällaisessa tilanteessa työtapaturmien riski kasvaa.

Tilastojen mukaan riskit myös konkretisoituvat herkästi. Esimerkiksi yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden työtapaturmien määrä on kasvanut useana vuonna peräkkäin.

– Nykyinen tilanne on aika kaukana siitä ihanteesta, että työpaikoilla tapahtuisi nolla tapaturmaa.

Keskeinen keino korjata alan ongelmia on palkkojen nostaminen työn vaativuutta vastaavalle tasolle. Lisäksi tarvitaan työsuojelullisia keinoja tukemaan fyysisesti ja psyykkisesti raskaassa työssä jaksamista, Kemppainen muistuttaa.

– Työpaikoilla pitäisi pohtia, millaisia työajalla tapahtuvia tukimuotoja voitaisiin ottaa käyttöön. Vaikka työntekijällä olisi motivaatiota oman työkyvyn ylläpitämiseen, käytännössä voimavarat työpäivän jälkeen eivät riitä.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”