Lähihoitajaopiskelijat kisasivat ammattitaidon Suomen mestaruudesta Tampereella – Julia voitti kultaa!

Tuusulalainen Julia Attenberg, 18, on voittanut ammattitaidon Suomen mestaruuden lähihoitajalajissa.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Kilpailu käytiin tällä viikolla Tampereella Taitaja2018-suurtapahtumassa, joka kerää vuosittain kymmeniätuhansia kävijöitä. Voittajat julistettiin torstai-iltana.

Perjantaiaamuna puhelimeen vastaa pirteältä kuulostava kultamitalisti. Julia opiskelee Keudassa lähihoitajaksi toista vuotta, mutta hän on suorittanut opintoja niin tiiviissä tahdissa, että valmistuu jo lokakuussa.

– Olo on nyt lähinnä helpottunut. Lähdin hakemaan kilpailuista kultaa ja olisin ollut pettynyt, jos sitä ei olisi tullut. Emme juhlineet sen kummemmin, lähdimme kotiin heti palkintojenjaon jälkeen, kertoo Julia.

Nelipäiväinen kilpailuviikko Tampereella on ollut tiivis. Kilpailutehtävien lisäksi viikkoon mahtuu paljon uusia ihmisiä ja monenlaisia oheistapahtumia. Julia myöntää, että yöunet ovat jääneet lyhyiksi.

– Kilpailutehtävät eivät mielestäni olleet raskaita, mutta kun toisen päivän tehtävästä tuli vähän huonommat pisteet, niin se tuntui raskaalta. Hauskin tehtävä oli elvyttäminen. Ensiaputehtävät ovat kivoja ja tiedän, että sen osaan. Hankalin tehtävä oli lapsiryhmän liikuntahetken ohjaaminen. En erityisesti nauti ihmisten ohjaamisesta, mutta minulla oli hyvä valmentaja ja sain hyvät pisteet.

Tuleva valmentaja

Julia oli nyt toista kertaa mukana Taitaja-kisassa. Viime vuoden hopea kirkastui kullaksi.

– Olen saanut vuodessa paljon kokemusta koulusta ja työssäoppimisjaksoilta. Vuosi sitten opettelin vain ulkoa, mitä missäkin tilanteessa pitää tehdä, mutta en osannut soveltaa oppimaani. Nyt olin taitavampi, pystyin arvioimaan ja soveltamaan kilpailutilanteissa.

Julia sanoo, että hänellä on poikkeuksellisen hyvä muisti, jonka ansiosta uuden oppiminen on helppoa. Paineensietokyky on tärkeä ominaisuus Taitaja-kilpaluissa, sillä tehtävät suoritetaan ison yleisön edessä tuomariston seisoessa vieressä.

– En tykkää esiintymisestä, mutta silti näköjään hakeudun tällaisiin tilanteisiin. Ensimmäisenä kisapäivänä minulle tuli melkein paniikki ja ajattelin, että haluan päästä täältä vain pois. Kun tehtävä alkoi, pystyin kuitenkin keskittymään siihen täysillä. Esiintymispelkoni ei vaikuta suoritukseen. Kilpailutilanteessa pärjään yleensä paremmin kuin harjoituksissa, sanoo Julia.

Taitajissa valitaan myös Taitajien taitaja, joka on menestynyt, positiivinen ja ulospäinsuuntautunut kilpailija. Julia olisi halunnut tavoitella titteliä, mutta koska kilpailun palkintona on vuoden käyttöoikeus sponsorin lahjoittamaan autoon, täytyy myös voittajalla sääntöjen mukaan olla ajokortti, eikä Julialla ole.

– Ihmisillä voi olla esimerkiksi eettisiä ja taloudellisia syitä sille, miksi eivät halua hankkia ajokorttia. Monet kilpailijoista ovat alaikäisiä. Minusta sääntö on epäreilu ja sitä sietäisi muuttaa, hän kritisoi.

Julia keskittyy kesällä ylioppilaskirjoituksiin ja lomailuun. Hän suunnittelee jatkavansa opintoja farmaseutiksi.

– Nämä olivat viimeiset ammattitaitokisani. Haluan jollakin tavalla olla mukana Taitajissa, mutta en enää kilpailijana. Tulevien Taitajien valmentaminen kiinnostaa, hän sanoo.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vihdoinkin rokotusoikeus! Jatkossa lähi- ja perushoitajilla on oikeus antaa rokotuksia yli 18-vuotiaille

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana