Suurin osa suomalaisista olisi valmis auttamaan läheistään luovuttamalla munuaisensa

Suomessa odottaa yli 450 ihmistä pääsyä munuaisensiirtoleikkaukseen. He kaikki eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa, sillä elinsiirtojen määrää rajoittaa jatkuva pula siirtoon soveltuvista elimistä.

Elinsiirrot ovat lääketieteen menestystarina.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Suomen laki kuitenkin antaa käytännössä vain vanhemmat, sisaruksen tai samassa osoitteessa asuvan puolison toimia luovuttajana.

Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja erikoislääkäri, kansanedustaja Sari Tanus (kd) ovat vaatineet lain muuttamista niin, että munuaisen voisi luovuttaa myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä.

Munuais- ja maksaliiton teettämässä gallupkyselyssä 83 prosenttia suomalaisista kannattaa lakimuutosta. Vuotta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä 87 prosenttia olisi myös valmis tositilanteessa auttamaan läheistään luovuttamalla munuaisensa.

Mainos

– Laki ei saa olla esteenä parhaalle hoidolle, mikä tässä tapauksessa vielä säästää yhteiskunnan verovaroja. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen kaikkea muuta. Monet odottavat kiihkeästi munuaisen luovuttajaa. Osalla sopiva luovuttaja on jo tiedossa, kunhan vain lakimuutos mahdollistaisi luovutuksen, Sari Tanus sanoo.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa normaalia kahden munuaisen toimintaa. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja ennuste on parempi.

– Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa dialyysi- eli keinomunuaishoidosta. Se antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Onnistuneen siirron jälkeen moni palaa takaisin työhön, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.

Huomenna lauantaina vietetään Euroopan elinluovutuspäivää. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, sydän-keuhkon, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten tehdään munuaissiirtoja.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan

Nuoret superilaiset tapasivat Helsingissä – Yhteisöllisyys on parasta SuPerissa