Superilaisuus jatkuu vaikka työura päättyy – tuttu verkosto kannattelee elämänmuutoksessa

Eläkkeelle jäämiseen voi liittyä tunne ansaitusta vapaudesta tehdä mitä itse haluaa tai huoli siitä, tuleeko minusta eläkkeelle jäätyäni tarpeeton. Aktiivisen työuran päättyminen on aina murros, joka vaatii totuttelua. SuPer tarjoaa eläköityville jäsenilleen sekä parhaat vinkit siirtymävaiheeseen että mahdollisuuden jatkaa aktiivisena jäsenenä omassa ammattiosastossa.

SuPer tukee elekkeelle jääviä hoitajia

SuPer tarjoaa eläkeläisjäsenilleen paljon mielekästä toimintaa ja etuja

Teksti henriikka hakkala henriikka.hakkala@superliitto.fi

Työuran aikana suuri osa valveillaoloajasta kuluu työkaverien ja asiakkaiden seurassa. Eläkkeelle jääminen voi siksi tarkoittaa myös putoamista monen sosiaalisen verkoston ja arkipäiväisen kokemusten jakamisen ulkopuolelle. Vuonna 2017 työeläkkeelle siirtyi Eläketurvakeskuksen mukaan kaikkiaan noin 75 000 henkilöä. Heistä suurin osa, noin 56 000, jäi vanhuuseläkkeelle täyden työuran tehtyään.

Terveystalon psykoterapeutti Karin Heinon mukaan moni eläköityvä kohtaa tarpeettomuuden ja tyhjyyden tunteita. Yksin jääminen ei kuitenkaan ole väistämätöntä.

– Jos sosiaaliset verkostot ovat huterat, omat huoletkin tuntuvat raskaammilta kantaa yksin. Eläköityvän kannattaisi suunnitella vielä töissä ollessaan, mihin aikoo aikaansa käyttää niin, että jokaisessa arkipäivässä olisi iloa ja sisältöä, Heino sanoo.

Superilaisille eläkeläisille on tarjolla paljon tilaisuuksia seurata oman alan kiinnostavia asioita työvuosia leppoisammin nojatuolista tai aktiivisena osallistujana ammattiosaston toiminnassa. Järjestöasiantuntija Paula Soivio kutsuu kaikkia eläkkeelle jääviä superilaisia osallistumaan Vaihda vapaalle -seminaariin.

– Haluamme ehdottomasti olla tukemassa jäsentemme eläkkeelle siirtymistä esimerkiksi juuri tällä seminaarilla. Siellä tarjoillaan paitsi kakkukahvit myös tiivis paketti eläkeasiaa ja vinkkejä uuteen elämänvaiheeseen. Ilmoittautuminen tulevan tammikuun seminaariin on käynnissä parhaillaan, Soivio kertoo.

Lisäksi SuPer-eläkeläisten jäsenetuihin kuuluvat kotiin kannettu SuPer-lehti, vuosikalenteri sekä jäsenkortti.

– Jäsenkorttia näyttämällä saa lukuisan määrän valtakunnallisia ja paikallisesti sovittuja jäsenetuja. Niistä saa ajantasaista tietoa paitsi liiton verkkosivuilta myös omalta ammattiosastolta ja muiden ammattiosastojen verkkosivuilta, Soivio muistuttaa.

Jatkamalla ammattiosaston ja liiton toiminnassa voi siis tehdä arvokkaan palveluksen paitsi omalle hyvinvoinnille myös omalle alalle. SuPerissa on lähes 7000 eläkeläisjäsentä, jotka voivat panna koko karttuneen osaamisensa jakoon nuorempien kollegoiden ja ammattiosastotoimijoiden tueksi. Näin kenenkään ansaittu osaaminen ei mene hukkaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”

Lähihoitajan heikko kielitaito vaarantaa asiakas- ja potilasturvallisuuden – Riittävä kielitaito tulisi varmistaa jo opintojen alussa