Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen aikomuksesta palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella.
– Olen iloinen, että asiaa edistetään nyt päättäjätasolla. Vihdoin näkyy toivoa tilanteen parantamiseksi, toteaa SuPerin asiantuntija Soili Nevala.
Soveltuvuustestien puolesta puhuttu pitkään
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on pitkään puhunut siitä, että soveltuvuustestit tulisi palauttaa osaksi lähihoitajatutkinnon hakuprosessia. Lähihoitajatutkinnon soveltuvuustestien käyttö opiskelijakarsinnassa lakkautettiin vuoden 2015 aikoihin, kun nuorten kouluun pääsyä alettiin tukea nuorisotakuun turvin. Soveltuvuuskokeet olivat kouluille myös kalliita investointeja, mikä myötävaikutti niistä luopumiseen.
– Soveltuvuuskokeista luopuminen johti siihen, että sote-alalle alkoi päätyä henkilöitä, jotka eivät sovellu hoitotyöhön.
Nevala huomauttaa, että soveltuvuuden kartoittaminen on tärkeää, sillä kyse on työstä, jossa hoidetaan toisten avun ja tuen varassa olevia ihmisiä.
– Lähihoitajalla on oltava riittävät edellytykset omaksua ammatissa tarvittava osaaminen ja tietopohja. On myös opiskelijaa kohtaan väärin, jos hänet valitaan koulutukseen, johon hänellä ei kuitenkaan ole resursseja tai hän on muuten soveltumaton.
Edes yksinkertaiset lääkelaskut eivät luonnistu
Soveltuvuuskokeista luopumisen myötä alalle on päätynyt opiskelemaan henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi opi yksinkertaisia lääkelaskuja. Myös kielitaitokysymykset ovat olleet ongelmana – kaikilla ei ole riittävää kielitaitoa, eivätkä välttämättä ymmärrä lukemaansa.
– Opiskelijoita joudutaan esimerkiksi työssäoppimisjaksoilla jopa muistuttamaan, että huomenna täytyy tulla tiettyyn aikaan töihin. Joillakin opiskelijoilla on vaikeuksia kohdata asiakkaita ja katsoa heitä esimerkiksi silmiin, Nevala kertoo.
Soili Nevala haluaa kuitenkin muistuttaa, että kyse on suhteellisen pienestä ryhmästä. Suurella osalla opiskelijoista on korkea motivaatio ja hyvät oppimisvalmiudet.
Nevala toivoo, että jo ensi syksynä karsivat pääsykokeet otettaisiin osaksi opiskelijavalintaa.
– Tämä säästää myös yhteiskunnan rahoja, kun lähihoitajatutkinnosta karsitaan pois ne, jotka eivät kuitenkaan pysty työskentelemään alalla.