Sote-uudistus siirtyy vuodella

SuPerin pääluottamusmiesten mielestä ratkaisu on oikea.

Odottaminen jatkuu. Sote-uudistus tulee voimaa aikaisintaan vuoden 2021 alussa. Kuva: Ingimage.com

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tänään, että sosiaali- ja terveysuudistus siirtyy vuodella eteenpäin. Tämän hetken arvion mukaan se astuisi voimaan vuoden 2021 alussa.

Hoitajien keskuudessa sote-uudistuksen kiemuroihin suhtaudutaan tällä hetkellä lähinnä väsyneenä ja hirtehishuumorilla. Soittokierros superilaisille pääluottamusmiehille kertoo, että sote-uudistuksen lykkääntymiseen ollaan tyytyväisiä.

– Minun mielestäni päätös siirtää sotea vuodella on positiivinen asia. Nyt on enemmän aikaa valmistella, eikä päätöksiä tehdä hätiköiden pää säkissä, sanoo pääluottamusmies Piiju Leppänen Sodankylästä.

Lapissa sote-uudistuksen valmistelut eivät ole vielä yhtä pitkällä kuin eteläisemmässä Suomessa ja esimerkiksi pitkät välimatkat tekevät alueesta erityisen.

Mainos

Vaasalainen pääluottamusmies Anne Humalamäki sanoo myös olevansa tyytyväinen lykkäykseen.

– Päällimmäinen tunne on helpotus. On hyvä, että pohjatyö tehdään nyt kunnolla, eikä päätöksiä tehdä päätä pahkaa ja hosuen. Toinen puoli asiassa tietenkin on se, että kunnissa on tehty kovasti töitä uudistuksen eteen ja nyt se taas siirtyy, sanoo Humalamäki.

Sote-uudistuksen lykkäämisen syitä ovat liian kiireinen aikataulu ja kesälomakausi. Sote-uudistus on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltävänä. SuPerin kehittämisjohtaja Jussi Salo totesi kesäkuun alussa SuPer-lehden haastattelussa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalta odotetaan nyt huolellista ja perinpohjaista työstä. Yleisesti on arvioitu, että valiokunnalla on paljon tekemistä. Uudistusta aiemmin keväällä käsitellyt perustuslakivaliokunta löysi esityksestä paljon huomautettavaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi, että tänään kokoustanut valiokunta kokoontuu sote-uudistuksen äärelle vielä ensi viikon ajan sekä kerran elokuun 20. päivä. Sen jälkeen työhön palataan syyskuun alussa eduskunnan istuntokauden alkaessa. Hän ei halunnut arvioida, milloin valiokunta saa mietintönsä valmiiksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitajan työnkuva vaihtelee maasta toiseen, mutta yksi tekijä yhdistää: työ kuormittaa

Henrika Nybondas-Kangas on KT:n uusi toimitusjohtaja

Hyvästit palkkatasa-arvolle – Vientimalli vaarantaa hoitajien palkkakehityksen