Työvuorojen vaihtuminen lennossa kuormittaa varhaiskasvatuksessa – lastenhoitajat tarvitsevat pysyvyyttä työhön

Jatkuva, työnantajan puolelta tuleva työvuorojen vaihtuminen kuormittaa varhaiskasvatuksen työntekijöitä. SuPer katsoo, että vuoromuutoksista tulee saada asianmukainen korvaus.

Varhaiskasvatuksessa pitäisi päästä eroon alati vaihtuvista työvuoroista. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Miksi varhaiskasvatuksessa tehdään paljon työvuoromuutoksia?

Varhaiskasvatuksessa työvuoroihin vaikuttavat monet seikat, kuten päiväkodin aukioloajat, lasten hoitoajat, henkilökunnan mitoitusmääräykset ja lapsiryhmien ulkopuoliset työtehtävät. Työnantajalla on oikeus päättää työajoista ja työpäivien pituudesta. Työvuorolistaan voi tehdä muutoksia työntekijän suostumuksella tai yksipuolisesti perustellusta syystä. Erityisen ongelmallista on, että yksittäisen työvuoron muuttaminen johtaa usein ketjureaktioon ja muutoksia tulee usean päivän työvuoroihin.

Mitä haittaa jatkuvilla ja usein myös lyhyellä varoitusajalla tulevilla muutoksilla on työntekijälle?

Vahvistetun työvuorolistan muuttaminen lyhyellä varoitusajalla on päiväkodeissa varsin yleistä. Jokainen voi kuvitella, millaisia ongelmia se aiheuttaa työntekijälle. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen onnistuu paremmin, kun työvuorot ovat tiedossa hyvissä ajoin ja työntekijä voi luottaa, etteivät ne jatkuvasti muutu tai pitene. Kysymys on ennen kaikkea työntekijöiden jaksamisesta ja työstä palautumisesta.

 

Miten työntekijälle korvataan työvuoromuutokset?

Työntekijä saa korvauksen niin sanotusti tunti tunnista, ei esimerkiksi ylityökorvausta eikä vapaata anneta korotuksilla.

 

Miten kunta-alan työehtosopimuksessa KVTESissä tilannetta voitaisiin parantaa?

Työntekijän tulee saada korvaus vuoromuutoksista. Sote-alan kriittisissä tehtävissä on vuoronvaihtokorvauksilla varmistettu työntekijöiden riittävyys, mutta varhaiskasvatuksessa tätä ei vielä ole hyödynnetty. Toimiva työaikasuunnittelu lisää ennakoitavuutta. Asiallinen korvaus työvuoromuutoksista voisi kannustaa työnantajia kohti kestävää työvuorosuunnittelua.

 

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

 

SuPer neuvottelee parhaillaan lähihoitajien työehtosopimuksista neuvottelujärjestö Sote ry:n kautta. Sarjassa nostetaan esiin tavoitteita, jotka toteutuessaan edistävät hoitajien työhyvinvointia. Seuraa neuvotteluiden etenemistä SuPerin verkkosivuilta, uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavista

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”