Toinen syö työajalla, toinen omalla ajallaan – sote-alan erilaiset taukokäytännöt hiertävät työpaikoilla

Jaksotyötä tekevät lähihoitajat ruokailevat joutuisasti työn lomassa. SuPer katsoo, että tämän tulisi olla mahdollista kaikille sote-sopimuksen alaisille työntekijöille työaikamuodosta riippumatta.

Sote-alan työssä hoitajat ovat käytännössä aina työnantajan käytettävissä, vaikka ruokailisivatkin omalla ajallaan. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Millaisia ongelmia erilaiset taukokäytännöt aiheuttavat työpaikoilla?

Erilaiset käytännöt aiheuttavat herkästi närää työpaikalla, jossa käytössä on erilaisia työaikamuotoja. Eväitä syödään saman taukotilan pöydän ääressä, mutta osa työntekijöistä syö omalla ajalla ja osalla palkka juoksee koko ruokailun ajan. Kun ruokatauko on omaa aikaa, se pidentää työvuoron kestoa kokonaisuudessaan eli työntekijän työpäivä pitenee.

Kuinka hyvin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työssä toteutuu se, että tauot ovat työntekijän omaa aikaa?

Joutuisassa ruokailussa (15–20 minuuttia) ruokailu on aina työaikaa ja työntekijän on oltava aina työvalmiudessa tai tavoitettavissa. Jos tauko on omaa aikaa, se edellyttää, että työntekijä saa poistua työpaikalta eikä hänen tarvitse olla työnantajan tavoitettavissa. Sote-alalla tämä toteutuu huonosti. Ruokatauon aikana ei ehdi vaihtaa työvaatteita ja käydä syömässä työpaikan ulkopuolella. Työkutsuja tapahtuu myös kesken ruokatauon, jolloin se jää kesken tai väliin kokonaan.

 

Kuinka monta lähihoitajaa tämä koskettaa?

Suurin osa eli noin 70 prosenttia sote-sopimuksen alaisista työntekijöistä tekee jaksotyötä. Ne, joille työnantaja ei mahdollista joutuisaa ruokailua, kokevat tilanteen epäreiluksi. Varsinkin moniammatillisissa työyhteisöissä, joissa työtä tehdään tiimeissä, joustavasti ruokailevilta kollegoilta unohtuu herkästi työaikamuotojen erilaiset määräykset, ja työasioita käydään läpi ruokailun lomassa tai työntekijä saatetaan kutsua työhön kesken tauon. Näin on esimerkiksi terveyskeskuksissa ja hammashoitoloissa, joissa lähihoitajan työparina toimiva lääkäri tai muu kollega ruokailee joutuisasti työn ohessa.

 

Miten kaikkien joutuisa ruokailu hyödyttää työnantajaa?

Yhtenäiset ruokailukäytännöt selkeyttävät käytäntöjä. Sote-alalla tavalliset hätätilanteet ja muut taukojen keskeytymiset aiheuttavat lisäkustannuksia. Pitämättömistä tai keskeytyneistä tauoista voi nimittäin syntyä ylityötä, joka työnantajan on korvattava.

 

Miten asia tulee sote-sopimuksessa korjata?

Työntekijöillä tulee olla kaikissa työmuodoissa mahdollisuus joutuisaan ruokailuun.

 

Kysymyksiin vastasivat SuPerin lakimiehet Riitta Saarikoski ja Sanna Rantala.

SuPer neuvottelee parhaillaan lähihoitajien työehtosopimuksista neuvottelujärjestö Sote ry:n kautta. Sarjassa nostetaan esiin tavoitteita, jotka toteutuessaan edistävät hoitajien työhyvinvointia. Seuraa neuvotteluiden etenemistä SuPerin verkkosivuilta, uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavista.

Lue myös: Neuvottelukierros 2022 on käynnissä – Nyt etsitään kestäviä ratkaisuja hoitajapulaan

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”