Lähihoitajille pitkä sopimus ja lisää palkkaa – katso, mitä muuta muuttui

Lähihoitajien palkat nousevat uusien työehtosopimusten myötä yleisen linjan mukaisesti. Päälle tulee vielä palkkaohjelma. Kuntien ja hyvinvointialueiden työehtosopimusneuvottelut ratkesivat lopulta aikataulussaan ilman lakkoja.

Julkisen alan TES-neuvotteluissa SuPeria edustivat edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno ja puheenjohtaja Päivi Inberg. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Uudet sopimukset (KVTES, SOTE-sopimus, HYVTES) ovat voimassa helmikuun 2028 loppuun saakka. Sopimuskauden aikana lähihoitajien palkat nousevat yhteensä noin 7,4 prosenttia. Lisäksi kuntien ja hyvinvointialueiden palkkaohjelma tuo 1,8 prosentin lisäkorotukset.

Tämän vuoden aikana palkkoja nostavat myös edellisten sopimusten niin sanotut hännät: vuoden 2022 neuvotteluissa sovittiin paikallisista järjestelyeristä, jotka maksetaan vuoden 2025 aikana.

Palkkaohjelma jatkuu vuoteen 2028

SuPerin neuvottelijoiden mukaan ratkaisu syntyi hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Osapuolet ymmärtävät, että hyvinvointialueet ja kunnat ovat myllerryksessä, ja muutokselle tarvitaan työrauha, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.

SuPer sai tavoittelemansa vientialoja seuraavan yleisen linjan mukaiset korotukset. Sen lisäksi tulee uusi palkkaohjelma, joka nostaa palkkoja lähivuosina yleistä linjaa enemmän.

Mainos

– Tässä taloustilanteessa palkankorotusten taso on hyvä. Palkkaohjelman jatkuminen oli meille erittäin tärkeä asia. Sillä kuromme umpeen naisvaltaisten alojen palkkaeroa suhteessa miesvaltaisiin aloihin, toteaa SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

Hoitajien palkkaohjelma sai alkunsa jo vuoden 2022 neuvottelukierroksella ja sen oli tarkoitus kestää vuoteen 2027. Uusi sopimus jatkaa ohjelmaa vuoteen 2028 saakka, eikä sitä voi irtisanoa.

– Näen, että lähihoitajan työn vaativuus ja arvostus alkaa pikkuhiljaa näkyä myös palkassa. Tämä neuvottelutulos tuo siihen lisää hyvää buustia, Inberg sanoo.

Uudet sopimukset tuovat myös poikkeuksellisen pitkän, lähes kolmen vuoden työrauhan kunnille ja hyvinvointialueille.

Suojelutyöstä selkeä sopu

Neuvotteluissa sovittiin myös suojelu- ja hätätyön ehdoista työtaistelun aikana. Lähihoitajille maksetaan näistä töistä 1,3-kertainen korvaus.

Kirjaus oli SuPerille tärkeä, sillä asiaan liittyvä lakimuutos on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa, eikä sen lopullisesta sisällöstä ole vielä varmuutta.

– Nyt tämä on turvattu työehtosopimuksissa riippumatta siitä, mitä eduskunta päättää. Saimme sovittua asiasta keskenämme työrauhan aikana. Toivon, ettei hallitus jatkossa puuttuisi työmarkkinoihin näin vahvasti, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.

Mitä suojelu- ja hätätyö tarkoittavat?
Suojelutyö on lakon aikana tehtävää työtä, jolla turvataan potilas- ja asiakasturvallisuus.
Hätätyö on poikkeustilanteissa tehtävää työtä esimerkiksi suuronnettomuuden tai muun vakavan kriisin jälkeen. Nyt valmistelussa olevassa lakimuutoksessa hätätyötä voitaisiin teettää entistä laajemmin työtaistelutilanteissa.

Mainos

Nämäkin muuttuivat uusissa sopimuksissa

Palkankorotusten lisäksi uudet työehtosopimukset tuovat lähihoitajien työhön monia pienempiä mutta merkityksellisiä uudistuksia. Tässä muutamia esimerkkejä:

Luottamusmies-nimike vaihtuu

Vanhahtava luottamusmies jää historiaan. Uusi sukupuolineutraali nimike on luottamusedustaja. Muutos edistää tasa-arvoa työelämässä.

Opintovapaa ei katkea raskauden vuoksi

Raskaana oleva työntekijä voi keskeyttää opintovapaansa ja jatkaa sitä myöhemmin. Keskeytys saa kestää enintään 105 arkipäivää.

Palkallinen imetystauko työpäivään

Alle vuoden ikäistä lasta imettävä vanhempi saa yli kuuden tunnin työvuoroon 15 minuutin palkallisen imetystauon. Tauon aikana voi imettää tai pumpata maitoa, mutta työpaikalta ei saa poistua.

Sairaan lapsen hoito helpottuu

Tilapäinen hoitovapaa ei enää edellytä, että molemmat vanhemmat käyvät ansiotyössä kodin ulkopuolella. Vapaalle voi jäädä, vaikka toinen vanhempi työskentelisi etänä kotoa käsin.

Hedelmöityshoitojen aikainen sairausloma voi olla palkallista

Hedelmöityshoidoista johtuva työkyvyttömyys oikeuttaa palkalliseen sairauslomaan lääkärintodistuksella.

Kilometrikorvaukset paranevat

Omalla autolla työajoja ajavat saavat 59 senttiä kilometriltä ensimmäisiltä 8 000 kilometriltä ja sen jälkeen 52 senttiä. Aiemmin korvaus pieneni jo 5  000 kilometrin jälkeen.

Pitkistä vuosilomista voi sopia rahakorvauksen

Jos vuosilomapäiviä kertyy yli 30, ylimenevät päivät voi halutessaan vaihtaa rahaksi. Tämä edellyttää paikallista sopimista ja lisäksi kirjallista sopimusta työnantajan kanssa.

Haluatko tietää lisää?

SuPerin verkkosivulta löydät yksityiskohtaisempaa tietoa uusista työehtosopimuksista ja palkankorotuksista.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tarvitaanko luottamusmiestä, jos asiat työpaikalla ovat ”ihan hyvin”?

Mitä työnantaja tavoittelee neuvottelukierroksella, Henrika Nybondas-Kangas?

Hoitajien työehdoista neuvotellaan nyt – Tavoitteena paremmat työolot