Hoitajat osoittavat perjantaina mieltään pakkolakia vastaan – ”Taistelemme nyt oikeudesta vaatia parempia palkkoja”

SuPerin ja Tehyn mielenilmauksella puolustetaan hoitajien oikeutta laillisiin työtaistelutoimiin.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja yli kaksituhatta muuta hoitajaa kokoontui mielenilmaukseen huhtikuussa Helsingissä. Pakkotyölaki huolestutti tuolloinkin, mutta lakiesitys ei silloin edennyt eduskuntaan. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Osallistujat kokoontuvat perjantaina aamupäivällä Kansalaistorille, josta mielenilmaus siirtyy kulkueena kohti Eduskuntataloa noin klo 11.30. Paikalle on kutsuttu kansanedustajia ja ministereitä vastaamaan hoitajien kysymyksiin.

Neuvotteluita hoitajien palkoista ja työehdoista on käyty viime keväästä saakka. Jos ratkaisuun halutaan päästä neuvotellen, osapuolilla on oltava tarvittaessa mahdollisuus työtaistelutoimiin, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

– Pakkolaki ei ratkaise mitään. Se vain vie alalta vetovoiman täydellisesti.

Hallituksen esitys potilasturvallisuuslaista eli niin sanotusta pakkotyölaista on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sen on mahdollista tulla voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Toteutuessaan laki poistaa hoitajilta määräaikaisesti työtaisteluoikeuden. Se antaa työnantajalle laajat valtuudet pyytää aluehallintovirastolta lakon kieltämistä tai siirtämistä. Lakiesityksen mukaan työnantaja voi poiketa työaika- ja vuosilomasäännöksistä, ja työhön voidaan määrätä takaisin jopa työtaistelutoimena irtisanoutunut työntekijä.

Laki pyrkii myös ennalta estämään mahdolliset muut työtaistelutoimet terveydenhuollossa ja kotihoidossa.

– Taistelemme nyt hoitajien palkoista ja oikeudesta vaatia parempaa palkkaa ja parempia työoloja. Mielenilmauksella näytämme, että matalapalkkaista, naisvaltaista alaa ei sorreta näin.

 

Kansalaisten tuki on hoitajien puolella

SuPer ja Tehy teettivät viime viikolla mielipidekyselyn, jonka perusteella suomalaiset antavat järjestöjen tavoitteille vahvan tuen. Kyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia katsoi, että hoitajapulan ratkaiseminen on välttämätöntä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta.

Palkkauksen yhteys hoitajapulaan tuli vahvasti esiin. Vastaajista 85 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että parempi palkkaus lisäsi hoitoalan vetovoimaa ja koulutettujen ammattilaisten pysymistä alalla. Yli 80 prosenttia oli sitä mieltä, että palkkoja on nostettava hoitajapulan ratkaisemiseksi.

Kantarin tekemään kyselyyn vastasi 1 112 täysi-ikäistä suomalaista.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”