Kunta-alan neuvottelut alkoivat – SuPer haluaa turvata lakisääteiset palvelut

SuPerin keskeisimmät neuvottelutavoitteet liittyvät kikyyn, palkkaan ja hoitoalan sote-sopimukseen.

Kuntatyönantajien Markku Jalonen ja SuPerin Silja Paavola kohtasivat tänään Kuntatalolla.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kohtasi Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen Kuntatalolla Helsingissä 14.1.2020. Kuva Kimmo Brandt/Compic

Teksti Merja Suomalainen

Kunta-ala aloitti tänään neuvottelut seuraavan sopimuskauden työehdoista. Neuvotteluista on jo etukäteen ennustettu vaikeita. SuPer ja Tehy irtisanoivat tänään kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES), joka sisältää myös kilpailukykysopimuksen kirjaukset palkattomista lisätunneista.

– Vaikka usein todetaan, että kunnissa on heikko rahatilanne, se ei ole peruste laadun heikentämiseen, sillä superilaiset tekevät lakisääteisiä töitä. Toisaalta on pidettävä huolta siitä, että kotitalouksien ostovoimaa pitää palkkaneuvotteluissa kohentaa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa.

Eroon kiky-tunneista

Kilpailukykysopimuksen lomarahaleikkaus päättyi sovitusti viime vuonna, ja palkattomista kiky-tunneista puolestaan irtisanoudutaan maaliskuun lopussa KVTES:n päättyessä.

Järjestöt painottavat, että talkoot ovat nyt ohi. Se on vahva viesti, joka on tullut jäsenistöltä.

Mainos

Hoitoalalle vähintään vientialoja vastaavaa palkankorotus

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät sopimukseen, jossa palkankorotusten kokonaiskustannus on 3,3 prosenttia kahdelle vuodelle. Työnantajapuoli esittää sen kattoratkaisuna muille aloille, vaikka keskitettyä sopimusmallia ei enää ole.

Hoitajilla on kuitenkin puolellaan kansalaisten vahva tuki, sillä 80 prosenttia Taloustutkimuksen tutkimukseen vastanneista (YLE 2.1.2020) kannatti yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia hoitoalalle.

Kohti palkkatasa-arvoa

SuPer ja Tehy haluavat pitkän tähtäimen palkkatasa-arvo-ohjelman, jossa valtio rahoittaisi miesvaltaisia aloja korkeamman palkankorotuksen hoitajille kymmenen vuoden ajan.

Palkkaeroja kurova malli julkistettiin keväällä 2019, jolloin järjestöt muistuttivat, että lain mukaan ei ole perusteltua maksaa samanarvoisesta työstä erisuuruista palkkaa. Esimerkiksi ICT-tukihenkilön peruspalkka on 2 315 euroa kuukaudessa, kun lähihoitajalla se on 2 095 euroa. Molempiin tehtäviin vaaditaan noin kolmen vuoden ammatillinen koulutus.

Oma sote-sopimus hoitajille

SuPer ja Tehy katsovat, että paras tapa puuttua hoitoalan epäkohtiin, on saada alalle oma sote-sopimus. Järjestöt tavoittelevat sopimusmallia, joka ottaisi paremmin huomioon hoitotyön luonteen, kuten työaikakysymykset.

– Esimerkiksi lääkäreillä on oma työehtosopimus. Ei ole mitään syytä, miksei sellaista voisi solmia hoitoalalle ja puuttua sitä kautta alan epäkohtiin, Paavola perustelee.

SuPer ja Tehy irtisanoivat kunta-alan pääsopimuksen 27.9.2019. Pääsopimus ja tänään irtisanottu KVTES päättyvät 31.3.2020. Tämän jälkeen alkaa sopimukseton tila. Myös superilaisten yksityisten alojen sopimukset päättyvät maaliskuun 2020 lopussa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Varhaiskasvatuksessa on ajauduttu hankalaan vakanssikierteeseen

Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan