Kevään neuvottelukierros lähestyy – 300 SuPerin aktiivia kokoontuu Työmarkkinapäivillä

SuPerin aktiivit ovat koolla etäyhteyksillä valmistautumassa helmikuussa alkavaan neuvottelukierrokseen. Paljon keskustelua herätti syyskuussa voimaan tullut alan oma SOTE-sopimus ja siihen liittyvät paikalliset sopimukset.

Teksti Elina Kujala

SuPerin vuosittain järjestettäville Työmarkkinapäiville kerääntyy tänään ja huomenna 300 superilaista pääluottamusmiestä ja luottamusmiestä keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Työmarkkinapäivillä käsitellään tulevan kevään neuvottelukierroksen tavoitteita, sote-uudistusta ja sopimusedunvalvonnan ajankohtaisia aiheita.

Kunta-alan oma sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus syntyi edellisellä työmarkkinakierroksella vuosien tavoittelun jälkeen ja se parantaa hoitajien neuvotteluasemia myös ensi kevään kierroksella.

Työaikalaki uudistui kaksi vuotta sitten ja toi mukanaan jaksotyöhön vähintään 11 tunnin vuorokausilevon. Hoitoalalla pykälä aiheutti hankaluuksia, sillä se esti esimerkiksi ilta-aamu-yhdistelmän tai pidemmän, 13-15 tunnin työvuoron.

– Lain vaatimus 11 tunnin vuorokausilevosta oli aluksi järkytys etenkin työnantajille, mutta myös jäseniltä tuli liittoon kriittistä palautetta, kertoi SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

SOTE-sopimus helpotti tilannetta, sillä sen myötä SuPerin ammattiosasto ja työnantaja voivat nyt paikallisella sopimuksella päättää, että vuorokausilepo jaksotyössä lyhenee yhdeksään tuntiin. Lyhentämiseen tarvitaan työntekijän lupa.

– Tämä on asia, joka jakaa mielipiteitä voimakkaasti. On hyvä, että se (siirtyminen 11 tunnin vuorokausilevosta yhdeksään tuntiin) on vapaaehtoinen. Pakko ei missään tapauksessa ole suostua, muistutti Sainila-Vaarno.

Työmarkkinapäivillä kävi ilmi, että vuorokausilepoa koskevia paikallisia sopimuksia oli eri puolilla Suomea neuvoteltu jo paljon, ja paljon niitä oli myös vireillä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Jaana Dalèn kertoi, että heillä sopimus on allekirjoituksia vaille valmis.

– Asia sinänsä ei ole hankala, mutta korvaava lepoaika-asia on se, missä saattaa tulla hankaluuksia. Miten Titania käyttäytyy asian suhteen? Titania ei hälyttele listantekijää mitenkään, että se korvaava lepoaika täytyy suunnitella listaan. Miten pidetään huolta siitä, että korvaava lepoaika saadaan? Seuraaminen jää varmaan työntekijälle itselleen aika pitkälti, Dalèn sanoi.

Jossakin paikallisen sopimisen mahdollisuutta oli tulkittu virheellisesti niin, että sopimus tehdään yhdellä työpaikalla esimiehen ja henkilökunnan välillä. Sitä paikallinen sopiminen ei tarkoita, vaan neuvottelevina osapuolina ovat aina SuPerin ammattiosasto, käytännössä siis luottamusmies, ja työnantaja.

SOTE-sopimuksen myötä parantui myös vapaapäivien sijoittelu. Kolmen viikon jaksossa on oltava vähintään kuusi vapaapäivää ja vähintään kerran kolmessa viikossa täytyy olla kaksi vapaapäivää peräkkäin. Yövuorojen jälkeisiä nukkumispäiviä ei lasketa vapaapäiviksi, vaan vapaapäiväksi katsotaan vain kokonainen vuorokausi. Mahdollisuuksien mukaan vapaita pitäisi pyrkiä laittamaan myös lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Muutoksen myötä tavoitellaan pidempiä vapaaputkia yksittäisten päivien sijaan.

– Meillä Keusotessa (Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä) työaika-autonomia on toiminut hyvin, meillä on siihen hyvät ja selkeät pelisäännöt. Ihmiset aluksi epäilivät kahden päivän vapaita, mutta nyt on huomattu, että työssäjaksaminen on parantunut pidempien vapaiden myötä, kertoi pääluottamusmies Päivi Inberg.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”