Kaikki vain yhden lain takia: Kaupungit sakottavat kotihoidon työntekijöitä

Tieliikennelaki hankaloittaa kotihoidon työtä. Kaupungit antavat parkkisakkoja työtehtävissä oleville työntekijöilleen.

parkkisakko kotihoito

Monen kotihoidon työntekijän tuulilasissa odottaa yllätys. Kuva Ingimage.

Teksti Esa Pesonen

Monet lähihoitajat ovat törmänneet harmittavaan ongelmaan. Kotikäynneillään kotihoidossa monen omalla autollaan töitä tekevän hoitajan tuulilasissa on odottanut pysäköintivirhemaksu. Laskun työntekijä joutuu maksamaan itse, jos hän ajaa omalla ajoneuvollaan töissä.

Yksityisten parkkifirmojen lisäksi myös kaupunkien omat pysäköinninvalvojat sakottavat työtehtävissä olevia kaupungin työntekijöitä.

Helsingin Sanomat uutisoi, että esimerkiksi Vantaalla on ajauduttu siihen, että kotikäynneillä olevat työntekijät joutuvat pysäköimään autonsa kauas osoitteista, joissa ovat työtehtävissä. Vaihtoehtoisesti he joutuvat jättämään autonsa maksullisille ja kiekollisille paikoille. Tämä parkkipaikkaralli on poissa varsinaisesta asiakkaan kanssa vietetystä ajasta.

Tällä hetkellä tieliikennelaki ei edes salli kotikäyntejä tekevien työntekijöiden vapaata pysäköintiä. Laki myös estää sen, että kaupunki jättäisi sakottamatta omia työntekijöitään. Parkkisakoissa on lain mukaan kyse tieliikennerikkomuksesta, eikä kaupunki voi edes maksaa parkkisakkoja työntekijänsä puolesta.

”Yhteydenottoja tulee isoista kaupungeista”

SuPerin kotihoidosta vastaavalle asiantuntijalle Sari Erkkilälle pysäköintiongelma on tuttu. Hän saa runsaasti yhteydenottoja kotihoidon työntekijöiden työtehtävissä saamista parkkisakoista.

-Yhteydenottoja tulee kaikista isoista kaupungeista ja nyt talviaikaan ongelma korostuu, sillä lumesta johtuen parkkipaikkoja on entistäkin vähemmän, hän sanoo.

-Riittämättömät parkkipaikat ovat varsinkin ydinkeskustojen ongelma. Välttyäkseen pysäkointivirhemaksuilta parkkipaikkoja etsiessään hoitajat joutuvat nipistämään aikaa omista tauoistaan ja asiakaskäynneistä, hän jatkaa.

Sari Erkkilä kehottaa työntekijöitä olemaan yhteydessä työnantajiinsa ja kysymään heiltä suoraan, olisiko paikallisia ratkaisuja mahdollista löytää.

-Näitä ratkaisuja voivat olla esimerkiksi erilliset kotihoidolle varatut parkkipaikat kaupungin hallussa olevilla parkkipaikoilla. Jotkut taloyhtiöt ovat myös oma-aloitteisesti varanneet kotihoidolle oman parkkipaikan.

Erkkiläkään ei ole kuullut, että työnantaja olisi maksanut missään kaupungissa kotihoidon työntekijöiden parkkisakkoja.

-Olisi työnantajankin etu, että työt tehdään sujuvasti ja että asiakas saisi mahdollisimman laadukasta hoitoa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vihdoinkin rokotusoikeus! Jatkossa lähi- ja perushoitajilla on oikeus antaa rokotuksia yli 18-vuotiaille

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana