Hoitajilla yhä vähän tietoa sukupuolten moninaisuudesta: ”Kohdatkaa ihminen ihmisenä”

Lähihoitaja ja Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Seve Hujanen haluaa rakentaa yhteiskuntaa, jossa sateenkaarivähemmistö voi elää yhdenvertaista ja tasa-arvoista elämää valtaväestön kanssa. Hänen mukaansa hoitoalan ammattilaisilla on yhä liian vähän tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolten moninaisuudesta.

seve hujanen

Seve Hujasen puoliso Elmo Laitinen on ollut Sevelle tärkeä voimavara sukupuolen korjausprosessin aikana. Kuva: Sonja Kähkönen

Teksti Sonja Kähkönen

Seve Hujanen, millaisia stereotypioita transsukupuolisiin usein liitetään?

– Usein ajatellaan, että transsukupuolisuus liittyy esteettisiin asioihin. Ihmiset ajattelevat, että sukupuolen kokemus on sitä, miltä näytät. Myös sukupuolen korjausprosessi ymmärretään usein niin, että se liittyy sukupuolen muokkaamiseen eli ulkonäköön ja fyysiseen olemukseen. Kaikki transsukupuoliset eivät kuitenkaan halua käydä läpi kirurgisia operaatioita. Monille on tärkeintä, että he saavat elää omaa sukupuolen kokemustaan. Silloin riittää juridinen sukupuolen korjaaminen.

Miten sukupuolivähemmistöihin liittyviä stereotypioita voidaan rikkoa?

– Tarvitaan enemmän tietoa ja koulutusta sukupuolten moninaisuudesta. Esimerkiksi lähihoitajille tulisi mielestäni järjestää opintokokonaisuus, jossa puhutaan ihmisten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Nyt aihetta käsitellään opinnoissa hyvin suppeasti. Aihetta voisi sivuta kaikissa osaamisaloissa ja opintokokonaisuuksissa.

– Suosittelen hakemaan tietoa sateenkaarivähemmistöistä esimerkiksi Setan ja Trasekin verkkosivuilta. Tähän aihealueeseen liittyy paljon erilaisia käsitteitä, joita avataan muun muassa Setan verkkosivuilta löytyvässä sateenkaarisanastossa.

Miten hoitoalan ammattilaisen tulisi kohdata transsukupuolinen henkilö?

– Asiakkaalle puhuttaessa kannattaa käyttää sitä nimeä, millä asiakas esittelee itsensä, eikä sitä, mikä on henkilön tiedoissa. Toisinaan hoitava henkilö saattaa kutsua vastaanotolle etu- ja sukunimellä, mutta olisi parempi käyttää pelkkää sukunimeä. Jos transsukupuolinen ei ole vaihtanut nimeään, voi hän kokea tilanteen ikävänä, kun sukupuoli määritellään väärin muiden ihmisten kuullen.

– Sanoisin kaikille hoitoalan ammattilaisille, että kohdatkaa ihminen ihmisenä. Jokaisen tulisi muistaa oma ammattiroolinsa ja pitää kurissa uteliaisuus transsukupuolisuutta kohtaan. Jos potilas menee vastaanotolle vaikkapa flunssan vuoksi, on täysin epäolennaista kysellä siitä, mitä transdiagnoosi asiakkaan tiedoissa tarkoittaa. Olen itse joutunut toisinaan selittelemään omaa taustaani omille hoitoalan kollegoilleni ja minua hoitaneelle henkilökunnalle.

Miten sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta tulisi yhteiskunnassa edistää?

– Translaki kaipaa kokonaisuudistusta. Tällä hetkellä pelkkä sukupuolen juridinen korjaaminen edellyttää pitkää lääketieteellistä tutkimusta ja hormonihoidoin aikaansaatua lisääntymiskyvyttömyyttä. Uusi hallitus on hallitusohjelmassaan luvannut tähän muutosta. Tanskassa ja Norjassa oikean sukupuolimerkinnän voi tehdä virallisiin papereihin ja väestörekisteriin omalla ilmoituksella. Näin pitäisi olla myös Suomessa. Kaikki transsukupuoliset eivät halua hormonihoitoja tai kirurgisia toimenpiteitä.

– On myös muita epäkohtia. Miksi alle 18-vuotiaat jätetään uudessa translaissa sukupuolen korjauksen ulkopuolelle? Onko esimerkiksi tarpeellista määritellä ihmisen sukupuoli esimerkiksi henkilötunnuksessa? Turhasta sukupuolittamisesta pitäisi päästä eroon.

Setan nuorisotoimikunta on järjestämässä Helsingin Pride-viikolla 26. kesäkuuta paneelitilaisuuden, jonka teemana on sateenkaari-ihmisiä ja monimuotoista syrjintää. Tilaisuus järjestetään nuorten toimintakeskus Hapessa klo 13.15.

Myös SuPer on mukana Pride-tapahtumassa. Lisää tietoa löytyy osoitteesta superliitto.fi/pride.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”