Helsingissä kotihoitaja voi saada kiukkuisen hymiön

Kotihoidossa tehdyt asiakaskyselyt antavat harvoin totuudenmukaisen kuvan hoidon laadusta.

Kuva: Ingimage

Teksti Elina Kujala elina.kujala@gmail.com

Helsingissä kotihoidon asiakas voi nyt arvioida hoitajan käynnin neljällä erilaisella hymynaamalla. Vihainen punainen tarkoittaa, että hommat sujuivat huonosti, toisessa ääripäässä iloinen vihreä merkitsee kaikin puolin onnistunutta kokemusta. Arviointitapa on tuttu esimerkiksi ravintoloista, uimahalleista ja terveysasemilta.

HappyOrNot niminen arviointisovellus on ladattu kotihoidossa työskentelevän hoitajan matkapuhelimeen. Kotihoidon asiakas tekee arvioinnin hoitajan ollessa paikalla.

SuPerin asiantuntija Sari Erkkilä sanoo, että tämäntyyppiseen arviointiin liittyy monia ongelmia.

Mainos

– Mielestäni asiakaskyselyt kotihoidossa eivät ole totuudenmukaisia, sillä asiakas on aina alisteisessa asemassa hoitotilanteessa. Näin ei tietenkään pitäisi olla, mutta niin asia valitettavasti on. Kotihoidon asiakas saattaa olla täysin riippuvainen kotihoidosta ja hoitajasta, sanoo Erkkilä.

Tilanne voi olla tukala sekä asiakkaan että hoitajan näkökulmasta.

– Työnantajan on ongelmista puhuttaessa helppo vedota siihen, että asiakaskyselyn perusteella meillä on asiat näin hyvin. Sehän ei ole totta. Tilanne on kaikille epäreilu.

Hymynaamapalautteeseen liittyy paljon muitakin haasteita. Aina ei ole selvää, mitä hoitajan käynnin aikana tehtyä tai tapahtunutta on tarkoitus arvioida.

– Asiakaskyselyjä tehdessä olisi kaikkien myös tärkeää tietää, miksi tällaisia tietoja kerätään ja mitä niillä tehdään, sanoo Sari Erkkilä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Varhaiskasvatuksessa on ajauduttu hankalaan vakanssikierteeseen

Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan